Након 100 година „Хотел Балкан“ отворио је своја врата

Хотел „Балкан“ је радио до четири ујутро. Можда не баш случајно, с обзиром да је имао четири собе, исто толико кревета, али и ресторан и добру кухињу...

Прича нас враћа век уназад, када се у строгом центру Бањалуке уздизао хотел „Балкан“, у власништву Српске црквене општине. Ова „угловка“ је својим фасадама грлила Господску улицу и Царски друм, а изгледом и конструкцијом представљала архитектонски акценат у том делу града.

Од 1930. године, када је заједно са зградом Богословије и кућом апотекара Роберта Брамера срушен ради изградње Банске палате, овај хотел је до данас живео кроз старе фотографије и разгледнице, подсећања на историју Врбаске бановине и записе хроничара.

Сада, на својевсртан начин, поново је отворио своја врата, и то захваљујући филмским зналцима које је окупила „Босонога продукција" из Бањалуке, и који су кроз серијско остварење Хотел Балкан дашак прошлости преселили у савремено доба.

„Кроз причу о власницима хотела Балкан, њиховим породичним односима, генерацијском јазу, борби за наслједство, гријесима и тајнама који их окружују, доносимо и дјелић историје Бањалуке, јер је то старо хотелско здање, на неки начин, послужило као инспирација. Уз то, за потребе снимања ове серије радили смо историјска истраживања и у више наврата користили податке до којих смо дошли те сва та знања настојали уклопити у за нас једну потпуно нову, али само наизглед лаку форму“, истиче Саша Хајдуковић, редитељ друге екипе серије.

Зато и не чуди да је у фокусу радње породични бизнис угледне бањалучке породице Курузовић, како се презивао управник једне гостионице из истог периода, која је такође била власништво Српске црквене општине. Ипак, већина онога што ових дана пратимо у овој теленовели, сниманој у Блашком, надомак Бањалуке, смештено је у садашњост и сличи причама многих породица, по оној Толстојевој - „Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.“

Све тајне Курузовића биће разоткривене у теленовели Хотел Балкан коју пратимо сваког радног дана од 20 часова на Првом програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво