Читај ми!

Нови филм Дарка Бајића по укусу публике Палићког фестивала

„Име народа“, филм редитеља Дарка Бајића, приказан у оквиру Главног такмичарског програма, добитник је Горки лист награде публике овогодишњег 27. Фестивала европског филма Палић.

Најбољи филм 27. Палићког фестивала по оцени публике је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, најмлађем градоначелнику у историји Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској у другој половини 19. века.

Рађен по сценарију Милована Витезовића, филм Име народа испричан је кроз визуру Светозареве ћерке Милице Милетић Томић, истинске хероине у историји српског народа и једне од првих бораца у свету за равноправност жена, а премијерно је приказа управо на Палићу. 

Гласањем за најбољи филм и доделом Горки лист награде остварењу Име народа посетиоци су ове године по пети пут преузели важну и активну улогу у сагледавању представљене филмске уметности.

На тај начин уважено је, поред мишљења стручног, и мишљење „најбројнијег жирија“ тј. оних захваљујући чијој лојалности и посвећености филму фестивал на Палићу траје свих ових година.

Ова награда успостављена је као резултат партнерства и 22 године дуге сарадње Горког листа и Палићког фестивала, али и чињенице да се избор најбољег филма по мишљењу публике често заснива на другачијим критеријумима од критеријума стручног жирија.

Међу лауератима ове награде налазе се филмови Убица чистог срца редитеља Атиле Тила, На души и телу редитељке Илдике Енеди, Девојке, као и француско остварење Јадници редитеља Лађа Лија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво