Нерешени случајеви настрадалих новинара и функционера у „Срцу злочина“

Од 15. септембра на Првом програму РТС-а, уторком у 22 часа, нова сезона емисије „Срце злочина“. У играно-документарној форми екипа емисије бави се великим злочинима који су потресли читаву земљу у периоду од 1994. до 2004. године, а који до данас нису добили своје судско разрешење. У 10 наставака новог серијала у фокусу су људи који су страдали због посла којим су се бавили. Први случај је убиство Даде Вујасиновић.

Прва сезона Срца злочина бавила се случајевима који су добили правоснажне судске пресуде. У другој сезони, која 15. септембра стиже пред гледаоце РТС-а, уторком од 22 на РТС1, у фокусу су случајеви који, без обзира на то што је прошло више од 15 година, немају епилог.

„Сви који су учествовали у првој сезони могли су без проблема да говоре свему – и судије и тужиоци, полицајци. За сругу сезону одлучили смо да нешто променимо па смо се позабавили случајевима коју уопште нису дошли до суда“, каже Вељко Медић, аутор емисије.

Према његовим речима, у неким случајевима и даље је истрага отворена.

„Изазов нам је био да пробамо да дођемо до неких нових информација“, објашњава Медић.

Први случај са којим су се ухватили укоштац је случај Даде Вујасиновић из 1994. године, док је случај из 2004. последњи.

„Требало је доћи до људи, до података. Највећи изазов је и био доћи до саговорника. У већини случајева чланови породица нису желели да говоре - разочарани су реакцијом државе, па и реакцијом медија свих ових година и повукли су се из тога. Људи који су радили истраге, такође, у великом броју случајева нису баш били ради да учествују“, објашњава аутор емисије Срце злочина.

Према његовим речима, неки су се правдали да их закон спречава да говоре јер су истраге у току, а неки због страха нису смели да говоре.

У случајевима који ће се наћи у новом серијалу емисије страдали су људи због посла којим су се бавили.

„Имамо два новинара, високе државне функционере, случај гардиста у Топчидеру. Било који случај да остане нерешен није добро, а посебно случајеви у којима су страдали људи који су обављали неке високе државне функције а да то не може да се реши“, нагласио је Медић додајући да за неке случајеве ни данас не може да се каже да ли је у питању самоубиство, убиство или несрећни случај.

Тим који је правио Срце злочина имао је помоћ од форензичара, судских вештака, а осим злочина, аутори су се трудили да осликају време у којем се он догодио.

„Пет злочина десило се пре 5. октобра 2000. и пет после. Кроз ове емисије видећемо и време, политичку сцену, стање у новинарству, привреди, криминалу, економији, приватизацији", наводи Медић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво