„Рани кадрови“, емисија о младим редитељима на јесен на РТС-у

У простору Циглане у Београду завршено је снимање емисије „Рани кадрови“ чији је циљ да представи студенте филмске режије и њихове филмове који су настали на Факултету драмских уметности, под менторством професора Дарка Бајића.

Они су већ пунили биоскопске сале на студентским ревијама. Боре се без компромиса да искажу своје мишљење, а њигове кратке филмове публика РТС-а ће гледати премијерно на јесен на Другом програму.

Емисија Рани кадрови осмишљена је да након филма млади редитељи размењују утиске са искуснијим уметницима, писцима, драматурзима, критичарима и уредницима редакција за културу.

„Оно што мене изузетно охрабрује као педагога је што студенти врло храбро и слободно изабиру теме о којима ће правити своје филмове. Тај мирис критичког духа који препознајем међу њима је, чини ми се, прави нуклеус за будућу кинематографију“, каже Дарко Бајић, професор ФДУ.

Необични уметнички простор послужио је као студио за снимање серијала емисије Рани кадрови.

„Мислим да је ова емисија заиста потребна да буде на Јавном сервису, превасходно због тога што негујемо будућност наше културе и филма“, оценио је Марко Новаковић, уредник серијала.

У осам емисија различити сензибилитети и поетика 

Редитељ Марко Јефтић истиче да му је било занимљиво да ради у простору старе Циглане: „То одговара и самој форми филмова које представљају те нове генерације која има нешто ново да каже“.

У осам целовечерњих емисија биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика.

„Класу своју почињем да гледам као неку врсту друге породице, у том смислу, да свако има свој стил, начин на који приповеда, како се учи и чему тежи“, истакла је студенткиња филмске режије Дора Ковачевић.

Свако време великих промена има своје уметничке гласове који га описују.

Можда управо стасава генерација чија ће сведочења о нашем добу бити филмови који ће се деценијама гледати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво