Филм „Како сам победио лепак и бронзу“ Владимира Вулевића премијерно на фестивалу у Локарну

Кратки играни филм „Како сам победио лепак и бронзу“ Владимира Вулевића имаће светску премијеру и прво званично приказивање у такмичарском програму престижног Међународног филмског фестивала у Локарну, у Швајцарској који ће се одржати у онлајн издању од 5. до 15. августа.

Од 2.200 пријављених, овај филм је ушао у ужу селекцију глафног програма Филмског фестивала у Локарну, са још 42 филма из разних земаља и надметаће се за „Златног леопарда“ и значајну новчану награду. 

Остварење прати живот фабричког радника из запуштеног провинцијског места, Михајла, о којем сведоче људи из његовог најближег окружења – стари комшија Етхем, којем Михајло свако јутро доноси новине, сестра коју Михајло годинама материјално помаже, кафеџија у чијој кафани Михајло и његове колеге радници проводе поподнева и вечери.

Прибојац Владимир Вулевић, који је након завршених студија књижевности у Београду, последње четири године у Хамбургу и студира филмску режију, као мастер рад, урадио је кратки филм – Како сам победио лепак и бронзу.

Поред режије Вулевић је написао и сценарио, а филму глуме Хасан Чичи, Расим Ћеламехметовић, Драгана Видаковић, Саша Бјелић, Ива Бјелић и Драгана Лаловић.

„Одрастајући у Прибоју, окружен фабричким радницима у породици и окружењу, посматрао сам како се паралелно са индустријом и системом и људи мењају и деградирају. Некада ведри, вишенационални индустријски градић из мог раног детињства постао је суморно окружење моје касније младости.

Последице неуспешне транзиције, не огледају само у материјалним и економским ефектима и у томе како погађају друштво, већ и у начину на који повређују и мењају људе као особе“, објашњава Вулевић шта га је инспирисало да направи овакав филм.

Овогодишњи, 73. Међународни филмски фестивал у Локарну биће одржан у периоду између 5. и 15. августа, отвориће га остварење First Cow ауторке Кели Рајхарт, а на затварању ће бити приказан нови филм легендарног Жан-Мари Штрауба.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво