На јутарњој кафи са Дарком Бајићем- сваки нови дан доноси радост

Редитељ Дарко Бајић управо је завршио свој нови филм "Име народа", за који је сценарио писао Милован Витезовић, а главну улогу, политичара Светозара Милетића о којем филм говори, тумачи Љубомир Бандовић.

О овом филму, али и дигитализацији његове чувене серије Сиви дом разговарали смо, уз кафу, са познатим редитељем.

Како Вам почиње дан у овим компликованим временима пандемије?

-Прво треба да се пробудим, а друго када се пробудим срећан сам јер још увек није онако како је било пре 2-3 месеца када је био карантин и када нисам знао шта ћу са собом и куда ћу, зато препоручујем гледаоцима да сваки нови дан прихвате са пуно радости, са пуно ентузијазма, и да воде рачуна не само о својим ближњима, већ и о медицинском особљу које ради 24 сата бринући о нама, нашим рођацима и пријатељима.

Ваш нови филм Име народа требало је да буде приказан на отварању Палићког филмског фестивала, међутим фестивал је због пандемије отказан. Да ли је филм готов и када ћемо моћи да га видимо?

-Филм је готов, требало је да отвори неколико фестивала који долазе, али се све због пандемије одлаже. Али то и није тако страшно, у ствари је на неки начин и добро, због тога што ће овај фим стално бити негде премијерно приказиван. Ми га држимо у штеку, и добро је што смо га снимили пре пандемије, тако да сад могу да се бавим тиме и право да вам кажем на тај начин сам и некако одагнао неку досаду из свог живота и почео још мало да се бавим филмом, па и серијом коју правим од овог филма.

Филм говори о истакнутом политичару Светозару Милетићу, адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада. Иако важна личност у нашој историји, о њему шира јавност не зна довољно, шта ће све гледаоци сазнати о њему из филма, за који је сценарио написао Милован Витезовић?

- Неколико ствари ми је било изузетно важно када сам прихватио да радим овај филм на позив покрајинске Владе Војводине и продуцента „Зилион филма", Лазара Ристовског. Једна од ствари која се пре свега у филму види и због чега овај филм и постоји је идеализам. Негде сам почео да размишљам о томе пре десетак година, то је у ствари питање колико ми уопште размишљамо о томе да постоје људе који су идеалисти, који верују у неко боље сутра.

Ја мислим да када би савремен речник негде почели да окрећете да једноставно ту реч не би могли да пронађете. Када би неког младог човека питали, он не би знао да вам објасни шта је то. А идеалиста Светозар Милетић је био човек, можда једна од последњих таквих фигура, који се борио за свој народ и који је показивао управо идеализам.

Кад је реч о Вашим старим пројектима ево и нешто ново, Сиви дом је добио ново рухо?

- Морам признати да сам био одушевљен у то време карантина и короне, када ме је позвао Миша Стојановић и рекао да је готова дигитална копија серије Сиви дом. Дакле, са оригинала негатива филмске траке, јер то је снимано на филмској траци, Миша је направио своју дигиталну креацију ове серије и ја сам му јако захвалан на томе.

Како би гласио ваш животни мото, да ли има нека реченица које се увек придржавате?

-У филму Црни бомбардер има један мото који се стално понавља. Лека и Бјела често понављају реченицу " Некоме је живот мајка , неком маћеха", и то може да се односи и на Србију, и на корону и на кинематографију, дакле то би био неки мој шаљиви мото који бих препоручио гледаоцима да о њему размишљају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво