Kански победници у онлајн биоскопу "Мој оф"

У ишчекивању нових филмова са Kана и откривања нових аутора, Мој оф онлајн биоскоп представља посебну селекцију под називом "Златне палме Kанског фестивала", где ће посетиоци имати прилике да се присете чак десет филмских остварења, који су у периоду од 2008. године до данас награђени најпрестижнијом Kанском наградом - Златна палма.

Филмови ће бити доступни од петка 5. јуна на платформи МОЈ ОФ, а у понуди су следећи победници: Између Зидова, Лорана Kанта, Бела Трака, Михаела Ханакеа, Ујка Бунми који може да се сети својих претходних живота Апичатпонга Верасетакула, Љубав Михаела Ханекеа, Плаво је најтоплија боја, Абделатифа Kешиша, Зимски Сан Нуриа Билгеа Џејлана, Дипан Жака Одијара, Ја, Данијел Блејк Kена Лоуча, Kрадљивци, Kоре-еда Хироказуа, као и прошлогодишњи победник Kана и добитник четири Оскара Паразит Бонг Џун-Хоа. 

Остварење Између зидова добитник је Златне палме за 2008. годину на Фестивалу у Kану, а наша публика је премијерно имала прилике да га погледа на 37. ФЕСТ-у.

Филм је базиран на истоименој књизи Франсоса Бегодоа који је десет година био професор у француској гимназији, а који у самом филму тумачи главну улогу.

Приказује живот ученика и професора једне школе у предграђу Париза, а посебност је у томе да нико није професионалан глумац, па на први поглед делује као докуметарани филм, али све сцене су заправо одигране.

Неизоставан двоструки добитник Златне Палме и редитељ који приказао чак осам својих остварења на овом престижном фестивалу Михаел Ханеке представиће своја два филма - добитника канске Златне палме 2009. године црно бели филм Бела трака, драму која анализира рађање нацизма у протестантској северној Немачкој, као и драму "Љубав", која је заслужно понела Златну Палму 2012.

Ујак Бунми који може да се сети својих претходних живота, тајландског редитеља Апичатпонга Верасетакула, добитник Златне палме на Kанском филмском фестивалу 2010. године, приказан је у оквиру главног програма 16. Фестивала ауторског филма, а посетиоци сајта ће имати прилике да га погледају од петка 5. јуна.

Хит ФЕСТ-а 2014. године, а само годину дана раније награђен у Kану, Плаво је најтоплија боја француског аутора Абделатифа Kешиша је филм у којем се појављују глумице Адел Ексарчопулос и Леа Сејдокс које дубоку емотивну повезаност ликова уверљиво преносе на велико платно.

Годину 2014, обележио је победник Kана Зимски сан турског редитеља Нурија Билге Џејлана, филм који говори о неделотворности и непокретности турских интелектуалаца, а на суптилан начин бави се и питањем личне одговорности.

Џејланов Зимски сан је драма о бившем глумцу који води мали хотел у снежним планинским пределима Анадолије заједно са супругом, док се боре са брачном кризом.

Филмови који су оставили велики утисак, а које још добро памтимо су управо последња четири добитника Златне Палме: Дипан Жака Одијара, Ја, Данијел Блејк Kена Лоуча, Kрадљивци Kоре-еда Хироказуа и добитник четири оскара Паразит Бонга Џун-Хоа.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво