„Давитељ против давитеља“ у дигиталном руху доступан онлајн 5. априла

Пројекат „Вип Кинотека“ наставља се и у новим условима, а премијера дигитално рестаурисане верзије филма „Давитељ против давитеља“ (1984) Слободана Шијана биће одржана онлајн.

У сарадњи Југословенске кинотеке и компаније „Вип мобајл“ омогућено је свим љубитељима домаће кинематографије да дигитално рестаурисану верзију култног остварења, Давитељ против давитеља, снимљеног у продукцији „Центар филма“, виде бесплатно на сајту Југословенске кинотеке и на страници на Фејсбуку компаније „Вип мобајл“ у недељу, 5. априла од 17 часова.

Заснован на причи о „београдском давитељу“, сценарио за црнохуморни филм у коме се преплићу елементи хорора и комедије написали су Небојша Пајкић и Слободан Шијан. Филм дочарава Београд осамдесетих година 20. века, а памти се, између осталог, по реплици „Ако у једном граду нема манијака, тај град није метропола“.

Поред феноменалног Ташка Начића у улози давитеља Петра Митића, глумачку екипу чине Никола Симић, Рахела Ферари, Соња Савић, Радмила Савићевић, као и Срђан Шапер чија је песма Бејби, бејби обележила овај филм.

Директор фотографије био је Милорад Глушица, музику потписује Вук Куленовић, док је сценограф Вељко Деспотовић за ово дело добио Златну арену за сценографију на фестивалу у Пули 1984. године.

Давитељ против давитеља је комплетно дигитално рестаурисан у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта дигиталне рестаурације српске филмске баштине.

Пројекат су покренуле Југословенска кинотека и компанија "Vip mobile" с циљем да сачувају и заштите дела која је Кинотека прогласила за национално културно добро од великог значаја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво