Филм о старом Београду на каналу Кинотеке на „Јутјубу“

Дигитално рестаурисани документарни филм „Београд, престоница Краљевине Југославије“, снимљен 1932. године, може се видети на каналу Југословенске кинотеке на „Јутјубу“. Реч је о најзначајнијем филму о Београду између два светска рата, а траје 56 минута.

Филм о старом Београду на каналу Кинотеке на „Јутјубу“ Филм о старом Београду на каналу Кинотеке на „Јутјубу“

Редитељ и сценариста филма Београд, престоница Краљевине Југославије је Војин Ђорђевић (1897-1985), познати новинар, фотограф и историчар филма.

Сниматељи су били Јосип Новак и Антон Хари Смех, у продукцији „Југословенског просветног филма“, предузећа које је тридесетих година 20. века снимило велики број туристичких и путописних филмова о лепотама Југославије. 

Ова филмска фреска у целости приказује живот, стварање, видике, историју и лепоте наше престонице, писала је ондашња штампа.

У серији снимака могу се видети разни изгледи и делови вароши, велелепне грађевине, саобраћај, паркови, знаменитости и споменици, улични живот, занимљивости, излетишта, пристаништа, свечаности, спортски живот, радови на модернизовању престонице и друго.

Дигитална копија, на којој су стручњаци Архива Југословенске кинотеке радили неколико месеци, премијерно је приказана 2016. године на Фестивалу немог филма у Порденонеу у Италији. Домаћа публика могла је да га види у програму Фест класик 2017. године, као и у Кинотеци. 

Кинотека ће одабрана остварења из свог богатог фонда постављати периодично на канал Југословенске кинотеке на Јутјубу и у наредним данима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво