Вук Ршумовић: „Калуп“ је веродостојна и друштвено одговорна серија

Пошто ми не можемо напоље, серије долазе код нас. Гост Јутарњег програма, редитељ Вук Ршумовић гледаоцима доноси нову серију „Калуп“ коју ће од вечерас моћи да прате на РТС-у, од 21.15.

Серија Калуп је, социјална драма, а говори о несталим бебама. Како наводи сценариста и редитељ серије Вук Ршумовић, причу ћемо пратити из угла мајке која је припадница једног од удружења која се баве проналажењем деце, а главни лик је приватни истражитељ који је ангажован на њеном случају.

„Трудили смо се да прича буде што веродостојнија. Да користимо што више чињеница у играној серији, иако је у питању програм са драмским заплетом који мора бити занимљив“, додаје Ршумовић.

Судећи по најави, пратићемо причу родитеља, приватног детектива, некадашњег полицајца, затим начелника полиције, сведока у породилишту, што све говори о томе колико људи мора да буде укључено и посвећено да би се бар један случај решио.

„Јако је тешко бавити се овим случајевима зато што су сви стари по 20, 30, чак и 40 година, и јако је тешко и из позиције полиције и било кога истражити случајеве који су се десили пре више деценија, а поготову када је злочин у ствари невидљив. Зато смо се базирали на једном од случајева који је у документарном серијалу био обрађен, када је заиста под истрагом био један доктор. Међутим, истрага је касније обустављена, што нам је био повод да то искористимо“, каже редитељ и сценариста серије Калуп.

Иако је тема деценијама актуелна, тек се у последње време о њој говори гласније. Коначно су и у парламенту могли да се чују родитељи и њихове приче. Прошле године је Милош Терзић урадио играни филм Шавови који је имао премијеру на Берлинском фестивалу, сада ће ићи серија Калуп, но најважније је да се овој теми приђе на одговоран начин, не сензационалистички и таблоидан где се сервирају разне неистине, јер то додатно трауматизује те људе који живе са том сумњом, напомиње Ршумовић.

„Волим да се бавим причама које долазе из реалности и које су аутентичне. Сметало ми је што сам о тој теми сазнавао из неких новинских натписа, а нисам могао да продрем у саму суштину. Онда ми је рад на овој серији, кроз истраживачки рад који смо обављали заједно Бојана Маљевић, продуценткиња и креаторка серије и судија Миша Мајић, који је такође један од креатора те главне приче Калупа, помогао да дамо један озбиљан и друштвено одговоран приказ овог проблема“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму редитељ Вук Ршумовић.

Минисерија Калуп, која је један од победника медијског конкурса Делегације Европске уније у Републици Србији, има четири епизоде. Серија је реализована у продукцији Monte Royal Pictures и Телеком Србија, а гледаоци РТС-а ће прву епизоду видети вечерас од 21 сат и 15 минута.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво