Фест и РТС су органски повезани

Почиње 48. ФЕСТ под слоганом „Скупљачи емоција“. Вечерас у Центру „Сава“ отвориће га филм „Отац“ Срдана Голубовића. До 8. марта публика ће имати прилике да погледа 100 филмова. Шта Фест и РТС нуде публици, објашњава, гост Јутарњег дневника, уредник Филмске редакције РТС-а, Никола Попевић.

Слоган овогодишњег Феста, „Скупљачи емоција“ је јасна асоцијација на филм Александра Петровића Скупљачи перја и Бекима Фехмиуа који је тумачио главну улогу. Свако има неку своју емоцију, која је ваша?

Емоције су ми помешане. Један део је носталгија из времена када сам био само филмофил који је „висио“ на Фесту, гледао филмове и стицао нека знања која сада, ето, могу да искористим. Друга је, пак, професионална. Посматрања Феста као догађаја са којим је РТС органски увезан.

Та сарадња постоји одувек и РТС је практично, једино место где Фест на прави начин може да буде испраћен. Сусрећемо се и ми као телевизија, као емитер, са новим технологијама и платформама које нису ни близу ономе што је некада био филм, тако да се поставља питање како добити ту битку.

Вечерас ће РТС директно преносити отварања 48. Феста на другом програму. Поред тога, традиционално, имамо и циклус филмова Фестове премијере. Већ су у редовним терминима филмског програма понедељком и четвртком приказана два филма, а биће и идуће недеље.

Хронике Феста су управо то средство којим се традиционално боримо за простор на садашњим медијима какви јесу. Прва ће кренути сутра од 22:45 на РТС 2. Имаћемо пет издања, сваког другог дана и постојаће та, последња, која ће бити нека врста специјала, закључења свега што је Фест у овој години био.

Проток информација је далеко бржи, све емисије јако брзо долазе до гледалаца, чак и неки од филмова који ће бити на Фесту могу да се погледају на интернету, али Хронике Феста ће пружити информације које не можете пронаћи простим „гуглањем“.

Пред публиком на овогодишњем Фесту је око 100 филмова. У такмичарском програму биће приказано 20 филмова из 17 земаља, шта је ваша препорука?

Фест пре свега покушава да испрати актуелну фестивалску сцену, што је добро. Али, на пример, филм Апокалипса данас, филм који приватно сматрам најбољим филмом у историји, његова трећа верзија, која је нешто краћа него претходна, али је комплетно рестаурирана, то ванвременско ремек-дело, снимљено 1979. године, сада може да се погледа на овогодишњем Фесту, што искрено препоручујем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво