Ново руководство и концепт за 70. издање Берлинала

Премијером филма „Моја година са Селинџером“ отворен је 70. Берлински фестивал. У конкуренцији за Златног медведа је 18 филмова, а на јубиларном издању присутна је и српска кинематографија.

Са јубиларним 70. издањем Беринале улази не само у нову деценију већ и у нову епоху која доноси ново руководство, измењен концепт, мањи број филмова, мање помпезних имена и другачији термин одржавања још од Хладног рата.

Тако је Берлин изгубио улогу европске претпремијерне позорнице за потенцијалне оскаровце.

По избору новог уметничког директора Карла Шатријана знатан број филмова обојен је тамним тоновима јер тематски задиру у мрачну страну људске природе и говоре о ономе лошем што се догађа око нас и у нама самима.

„У суштини, оно што вас дирне, што вас као особу повезује с глумцем – што повезује публику с глумцем, а то има мало везе с националношћу, професионалношћу или аматеризмом, то је нешто што је немогуће тачно формулисати, али је препознатљиво“, каже Џереми Ајронс, председник жирија овогодишњег Берлинала.

Због историје града и заједница различитих дијаспора, чини се да је Берлин од свих престижних фестивала најотворенији за филмове из Источне Европе. Зато је и једини велики светски фестивал на коме су добро позиционирани и филмови из Србије. 

„Ове године имамо филм Мамкрог филм из мађарске копродукције са Румунијом са чувеним Кристи Пујом у Сусретима, то је једна нова категорија која почиње са новим директором Берлинала, затим имамо у Форуму чувеног Макавејева Мистерије организма. И наравно имамо у Панорами Срдана Голубовића са новим филмом Отац који ће нам донети једног Срдана Голубовића каквог досад нисмо имали прилику да сретнемо. Велико задовољство је да ћемо имати пуне сале. Већ знамо да су ова три филма у својим премијерним и репризним терминима распродали све сале у Берлину“, истакао је Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Светска психоза око коронавируса дошла је и до Берлина. Једна велика кинеска филмска делегација која је требало да присуствује Европском филмском маркету на фестивалу, отказала је свој долазак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво