Филмови српске редитељке Светлане Цемин у Бечу

Филмови српске редитељке и продуценткиње која живи и ствара у Њујорку, Паризу и однедавно у Београду, Светлане Цемин, биће приказани у оквиру овогодишње Недеље уметности у Бечу, која ће се одржати од 15. до 22. новембра, у више од стотину простора у главном аустријском граду, под називом „Прављење истине“.

У биоскопу угледног Кинстлерхаус културног центра, 17. новембра, од 16.30, у оквиру програма Експериментална уметност и документарни филм биће приказана два филма у режији Светлане Цемин Madeleine Hatz, краљевска скитница (2017) и Метаморфозе.

У петак, 22. новембра од 18 сати, Светлана Цемин учествоваће на панел дискусији Жене у свету уметности, а у оквиру кураторског програма Барбаре Стефен.

Експериметнални документарац Madeleine Hatz, краљевска скитница говори о ангажованој савременој авангардној уметници и борцу за људска права. 

Филм, као својеврсна мешавина прозе и поезије слика уметницу у два различита креативна стања: као усамљеног ствараоца у тишини свог атељеа, али и као друштвено веома ангажовану уметницу перформанса. 

Остварење Метаморфозе, сниман у периоду од 2015. до 2018, прати креативни процес троје живописних уметника, настањених у различитим крајевима света. 

Сцене из Берлина, Бруклина и Београда рефлектују стваралачка путешествија Лауре, Стефа и Олимпије, који инспирацију за своју уметност налазе у константном преиспитивању и трансформантивном духу који наглашава ЛГБТ логистику.

Бечка недеља уметности (Vienna Art Week) одржава се од 2004. године, као једна од водећих културних платформи за уметнике широм света. 

Сваког новембра на више од 200 различитих догађаја представљају се најбоље изложе, филмови, перформанси и друге уметничке иницијативе из Европе и осталих крајева света. Програме Недеље уметности посети и више од 35.000 посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво