„Срце злочина“– нови формат и изазов на поучан начин

Радио-телевизија Србије од 24. септембра, на Првом програму, у 22.00 часа, емитује „Срце злочина“ - играно документарни серијал који се бави темама из црне хронике. Реконструкције случајева снимане су на аутентичним локацијама, са актерима који су, у великом броју случајева, и сами учествовали у истрагама. Приче су илустроване и судском и полицијском документацијом - фотографијама, снимцима и документима.

Неки злочини су прича за себе, а неки су послужили као повод за анализу сличних ситуација и проблема који доводе до насиља, убистава и других кривичних дела.

Захтеван серијал и по тематици и по форми, а припреме за овакав серијал су студиозне.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а,  Вељко Медић,уредник серијала Срце злочина објаснио је да је форма оваквих емисија траје од 40 до 50 минута. Да је био  изазов наћи довољно саговорника, осмислити сцене и наћи глумце за улоге. Екипа која је реализовала пројекат је професионална, па су и проблеми били занемарљиви.

Много је изазова у играно документарним серијама, реконструкција злочина, фотографија, прича.

„Водили смо рачуна да радимо случајеве који су правно окончани, где постоји пресуда, јер и полицајци, тужиоци и судије у том случају могу да разговарају о тим причама. Гледали смо да прикажемо да се у овим нашим емисијама, злочин не исплати. Да криминалци морају да буду тамо где им је место, да буду кажњени“, рекао је Вељко Медић.

Такође додаје да је један од изазова био је и пронаћи пријатеље, родбину и људе који су били жртве. Неки од њих су без проблема пристали да говоре у овом серијалу, а неки су и одустајали дан или два пре снимања, уз напомену да су емоције и даље јаке. Полиција нам је изашла у сусрет и имали смо одличну сарадњу.

„Екипа која је реализовала овај пројекат била је изузето професионална. Са адвокатима, полицајцима и судијама читали смо пресуде и покушавали да се вежемо за кључни податак и да не пратимо све ликове“, истиче аутор серијала.

Све ово сугерише да се овакав формат дуго припрема и све што је снимљено пред камерама почиње на темељном истраживању.

„Ово је за мене нови формат, ја сам до сада био у дневнику и дневно-информативном програму и бавио сам се овим темама у много краћој форми. Био је ово изазов да се осмисли и уради на прави начин“, закључио је уредник серијала Срце злочина, Вељко Медић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво