Телевизија Београд слави 61. рођендан

У седмици када обележава 61. рођендан, РТС одаје почаст својим почецима, али се и окреће ка будућности. Биће откривен споменик чувеном Мићи Орловићу, отвара се „РТС Клуб“ у Хиландарској 2, наставља се са дигитализацијом архиве ПГП-а, почеће интернет продаја, али и унапређење техничких капацитета студија 8 и 9, као и формирање интегрисане редакције Информативног програма.

Телевизија Београд почела је са радом 23. августа 1958. године. Из незавршене зграде Сајма, у 20 часова, емитован је први Дневник. Водио га је Милоје Мића Орловић.

Овај легендарни новинар и у будућности ће наставити да „прати рад“ куће коју је прославио. Споменик Миће Орловића у природној величини биће постављен на платоу испред улаза у зграду РТС-а у Таковској 10.

Споменик је дар Танасија Катанића из компаније „Призма“ Крагујевац, а аутор споменика је истакнути академски вајар, Небојша Савовић Нес, дугогодишњи реализатор мермерне орнаментике на Храму Светог Саве у Београду.

„Легенде наше куће су и легенде целе ове земље, како Србије, тако и бивше Југославије, тако да је ова наша намера одјекнула у региону, те очекујемо доста гостију на нашој свечаности“, напомиње креативни директор РТС-а, Борис Миљковић гостујући у Јутарњем програму.

РТС Београђанима поклања и место где ће моћи да посете изложбу, купе плоче и књиге, попију кафу са пријатељима и слушају добру музику. Локација новог „РТС Клуба“ је зграда Радио Београда у Хиландарској 2.

„РТС Клуб“ је заједничко име за два простора. Један има намену конференцијског, излагачког и промотивног центра, а други је обједињени клупско-продајни простор, у коме ће се продавати музичка издања ПГП РТС-а на ЦД, ДВД и винилским плочама, књиге које је објавило РТС Издаваштво, али и мајице, шоље и бројни други брендирани производи РТС-а, објашњава Душка Вучинић, шеф службе за Односе са јавношћу и корпоративни имиџ РТС-а.

„То ће у потпуности бити јавни простор, нови зидови за београдску уметност, нови простор за српску уметност. Замишљено је да овај простор буде јако широк у свом концепту. Не ради се само о сликарству, вајарству, графици и тако даље, већ је то, као што и ми јесмо мултимедијални, то ће бити простор у коме ће моћи да се обележе, прикажу и покажу најразличитије ствари“, додаје Миљковић.

РТС наставља да шири деловање у дигиталној сфери и то отварањем интернет продавнице.

„Пре свега мислимо на оне који не живе у Србији и којима ће РТС сада омогућити да преко интернета купе издања ПГП РТС-а, књиге које је објавило РТС Издаваштво, као и бројне брендиране производе“, наглашава Душка Вучинић.

Највећу промену у 62. години постојања Телевизије Београд доживеће Информативни програм формирањем интегрисане редакције која обухвата телевизију, радио, интернет и друштвене мреже. Овај приступ већ користе највеће светске медијске куће, а РТС га успоставља уз савете колега из Би-Би-Сија. РТС је за потребе ове редакције у потпуности преуредио пети спрат зграде у Абердаревој који није био у функцији од реконструкције зграде крајем осамдесетих година прошлог века.

Уметнички директор РТС-а очекује да ће до Нове године и студији заблистати у новом светлу и промењеном дизајну.

ПГП РТС, најстарија и најважнија дискографска кућа у Србији, напомиње Душка Вучинић, за коју су издавали најзначајнији музичари, почиње дигитализацију своје архиве. Пребогата фонотека садржи преко 150.000 наслова који ће бити системски дигитализовани и тако сачувани за нове генерације. Архивирање ће пратити и обрада снимака, што је предрадња за даљу дистрибуцију у дигиталном формату.

„Славимо и 95 година Радија дивним концертима. Већ 25. августа испред павиљона „Цвијете Зузорић“ ћемо имати један концерт, и све ово о чему смо причали наши гледаоци ће имати прилику да прате на нашим програмима, али оно што нас очекује јесте богата јесен када је наш програм у питању. Очекује нас пуно нових серија, ауторских емисија и није случајно што словимо за један од најреспектабилнијих јавних сервиса не само у региону, већ и у Европи“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму, Душка Вучинић, шеф службе за Односе са јавношћу и корпоративни имиџ РТС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво