„Ајвару“ у Врњачкој Бањи награда за најбољи сценарио

Изабрани су победници 43. Фестивала филмског сценарија. Жири је предложио да се од следеће године додељује и награда „Гордан Михић“ за најбољи сценарио, који се бави савременим темама и социјалном проблематиком.

Прва награда додељена је сценарију Ане Марије Роси и Маје Тодоровић за филм Ајвар, за мелодрамско интонирану причу написану и остварену ван стереотипа и клишеа. Сценарио је наградио и жири новинара и филмских критичара.

„Без доброг сценарија нема доброг филма. Исто тако, ако нисте направили добар филм, неће нико знати какав вам је био сценарио, то је узрочно-последично везано. Једно без другог не може“, рекла је Ана Мариа Роси, редитељка и косценаристкиња.

Друга награда додељена је Милошу Аврамовићу и Петру Михајловићу за филм Јужни ветар, за савремену криминалистичку причу која на аутентичан начин третира тај жанр.

„Највећа похвала је свакако број гледалаца који су гледали тај филм. Ово импонује, свакако. Ово је једини релевантан фестивал за наш свет, минијатурни свет сценариста“, каже сценариста Петар Михајловић.

Трећа награда припала је сценарију Горана Марковића за филм Делиријум тременс за поетичну причу о феномену глуме и судбини уметника.

„Ова година је била за Србију доста богата продукција, стилски и тематски разноврсна, али су се ова три филма издвојила својим ауторским, пре свега, приступом“, изјавио је председник жирија, Милан Никодијевић.

Специјално признање Фестивала припало је филму Краљ Петар Први, за сценарио Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића. Глумцу Лазару Ристовском додељен је Римски златник за изузетан допринос афирмацији и промоцији Фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво