Маркос из „Серанових“ долази на „Шпански метар“ у Београд

Ревија филмова „Шпански метар“, у организацији Института „Сервантес“ у Београду, одржаће се од 15. до 27. маја на три локације у Београду, доносећи љубитељима хиспанске кинематографије више од двадесет остварења, најавили су организатори.

Узбудљиви, храбри, емотивни и провокативни, филмови које приказује овогодишњи „Шпански метар“ доносе теме са различитих меридијана, показујући да за квалитетне филмске приче границе не постоје.

Поред филмова из Шпаније, публици ће бити представљена и остварења из Аргентине, Колумбије, Мексика и Перуа.

Овогодишњу филмску авантуру отвара циклус посвећен култној редитељки и сценаристкињи Пилар Миро, у оквиру којег ће по два њена филма бити приказана сваке вечери од 15. до 17. маја у Југословенској кинотеци.

Пилар Миро је својим јединственим филмским гласом и телевизијским рукописом означила долазак чувеног женског редитељског тројца у периоду транзиције, који су уз њу чиниле Хосефина Молина и Сесилија Бартоломе.

Овај програм 15. маја у 19 часова отвара филм Beltenebros који јој је, осим десет номинација за награду Гоја, донео и Сребрног медведа за изузетан уметнички допринос на Међународном филмском фестивалу у Берлину.

Циклусом „Женски угао“ фестивалски програм наставиће се од 18. до 20. маја у Дому омладине Београда, уз филмске приче које су режирале шпанске редитељке.

Било да је реч о већ познатим проблемима испричаним из новог угла или су у питању сасвим нове теме, ове ауторке храбро излазе из оквира које су поставиле њихове колеге и пишу нова правила кинематографије.

Програм 18. маја у 19 часова отвара филм Кармен и Лола, Аранче Ечеварије, дирљива прича о две Ромкиње које бране своју љубав упркос осуди и неразумевању средине.

„Савремени филм“, главни фестивалски програм, ове године одржава се од 23. до 27. маја у Дворани Културног центра Београда и доноси чак дванаест изванредних остварења новије хиспанске кинематографије.

Филмови из Шпаније, Мексика, Аргентине, Колумбије и Перуа дирнуће, али и насмејати публику и подстаћи их да размишљају о животу на сасвим нове начине.

Циклус ће 23. маја у 19 часова отворити филм Аутор, Мануела Мартина Куенке, номинован за чак девет награда Гоја, од којих је освојио две у категорији за најбољег главног глумца, односно за најбољу споредну глумицу.

Алваро, главни јунак ове приче, опседнут је жељом да напише роман. Међутим, за разлику од његове бивше супруге, талентоване и признате књижевнице, њему писање не иде за руком, због чега ће инспирацију потражити у комшилику неспремном за Алварове манипулације.

Након београдске публике, циклус „Савремени филм“ моћи ће да погледају и новосадски филмофили. Дванаест остварења биће приказано од 3. до 7. јуна у Културном центру Новог Сада.

У оквиру пратећег програма фестивала, 25. маја у Великој сали Коларчеве задужбине наступиће познати шпански глумац и музичар Фран Переа, домаћој публици најпознатији по игрању Маркоса, једног од главних јунака популарне серије Серанови.

Дванаесто издање „Шпанског метра" организује Институт „Сервантес“ у Београду, уз подршку Амбасаде Шпаније у Београду и Секретаријата за културу Града Београда, као и у сарадњи са амбасадама Аргентине, Колумбије, Мексика и Перуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво