„Делиријум тременс“ и као филм и као серија

Филм Горана Марковића „Делиријум тременс“, који je премијерно приказan на Фесту, преточен је и у серију од четири епизоде, а гледаоци ће моћи да је прате на програму РТС-а. Прича прати глумца Дагија, чији лик тумачи Тихомир Станић, и који, када се изненада разболи, почиње трагање за сопственим идентитетом.

Гостујући у Београдској хроници, глумац Тихомир Станић рекао је да га је Делиријум тременс подстакао да, попут главног лика у филму, размишња о сопственој прошлости. „Филм ме је натерао да размишљам о неким догађајима из сопственог живота. И главни јунак у филму, враћа се својим раним годинама и тражи извор неких проблема“, рекао је Станић.

Када је реч о враћању у прошлост и преживљавању неких ранијих искустава како бисмо нашли одговоре на одређене проблеме, а кроз призму једног народа, Станић сматра да људи на целом свету имају проблеме, али да их ми, због удаљености, не видимо.

„Мислим да ми генерално стално тражимо да истакнемо неку специфичност као народ. Сматрам да то није тако. Живот нас јесте жуљао овде, па препознајемо наше проблеме као највеће али мислим да је на целом свету тако“, објашњава глумац.

Говорећи о сарадницима, Станић истиче посвећеност и ентузијазам РТС-ове екипе на челу са Маријом Беретом. Када је реч о редитељу, чињеница је да Горан Марковић често прави филмове о глумцима као што је Турнеја. Тај свет обрадио је и у Делиријум тременсу.

„Горан је у једном моменту током снимања рекао да је у овом филму све некако аутобиографско. Горан је глумачко дете и такво окружење му је користило да може отворено да прича о свему. Ми глумци волимо јавност, волимо отворено да причамо о проблемима и онда, вероватно преко глумаца, и публика можда некако може да препозна своје сопствене судбине“, каже Станић и додаје да je на премијери филма трема долазиla у обзир једино када су у питању његови студенти и ћерка.

Филм Делиријум тременс посвећен је Предрагу Ејдусу. „Предрага Ејдуса сам упознао док сам био студент. Хвалио ме је, волео ме је и постали смо јако добри пријатељи. Давао ми је корисна упутства за игру, био је један редак, отмен господин европског кова", рекао је Тихомир Станић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво