Највише духа имају „Драгоцена" и „Последња станица"

Објављена листа номинација за награду Независни дух, за коју се такмиче провокативни нискобуџетни филмови независне продукције. Највише номинација за остварења "Precious" и "The Last Station".

Драма "Precious" („Драгоцена") и филм о Лаву Толстоју "The Last Station" („Последња станица") добили су по пет номинација за награде Independent Spirit (Независни дух), које се додељују остварењима снимљеним у независној продукцији.

Поред та два филма, за награду за најбољи филм такмичиће се и љубавна прича "500 Days of Summer" („500 дана лета") и драме о имигрантима "Amreeka" и "Sin Nombre" („Безимени").

Дебитанткиња Габори Сидибе добила је номинацију за најбољу глумицу за филм "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire".

За исто остварење Мо'Ник је номинована у категорији епизодна улога, а "Precious" ће се надметати и за награде за режију (Ли Данијелс) и сценарио (Џефри Флечер).

Пет номинација имаће и филм о последњој години Толстојевог живота "The Last Station": Хелен Мирен у категорији за најбољу глумицу (улога Толстојеве жене), Кристофер Пламер за најбољу епизоду (Толстој), а Мајкл Хофман је номинован за режију и сценарио.

Поред Хелен Мирен, номинације за најбољу глумицу припале су и Нисрин Фаур за филм "Amreeka", Марији Бело, за романтични трилер "Downloading Nancy" и Гвинет Палтроу за мрачни љубавни филм „Љубавнице".

За најбољег глумца надметаће се Џеф Бриџис, за кантри музичку причу "Crazy Heart", Колин Фирт, за драму „Самац", Џозеф Гордон-Левит за "500 Days of Summer", Сулејман Си Саване за драму "Goodbye Solo" и Адам Скот за филм "The Vicious Kind".

У конкуренцији за најбољи дебитантски филм нашао се хорор хит "Паранормална активност", који је снимљен за 15.000 долара, а у светским биоскопима зарадио више од 100 милиона долара.

Награда "Роберт Алтман", која се додељује комплетној екипи филма, припашће филму "A Serious Man" Џоела и Итана Коена.

Награде Спирит биће додељене 5. марта, два дана пред доделу Оскара, а свечаност ће директно преносити телевизија Индепендент филм ченел.

За награде Спирит могу да конкуришу филмови снимљени са буџетом мањим од 20 милиона долара, од чега већи део не сме да потиче од холивудских студија. Међу осталим критеријумима за номинацију су оригиналност и провокативна тема филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво