Додељене награде „Готам"

"The Hurt Locker" добитник је награде „Готам" за најбољи независни филм. Ратна драма редитељке Кетрин Бигелоу проглашена је и за филм са најбољом глумачком екипом.

Прича о јединици америчке војске која демонтира бомбе у Ираку, "The Hurt Locker", добитник је награде „Готам" за најбољи независни филм године.

"The Hurt Locker" је добио и Награду за најбољу глумачку екипу, а режисерки филма Кетрин Бигелоу уручено је специјално признање.

Награде „Готам" су, уз Independent Spirit Awards, најпрестижније признање које се додељује независним филмовима у САД.  

Усмерене су на уметничке филмове са малим буџетом, а награде се додељују у шест категорија.

Обично, оне су добар показатељ који независни филмови касније могу бити у конкуренцији за Оскара.

Награду за најбољи документарац добило је остварење "Food,Inc" Роберта Кенера, које говори о наводним опасностима и променама, узрокованим чињеницом да прехрамбеном индустријом доминирају велике корпорације.

Документарац истиче штетне последице на здравље популације и на окружење и залаже се за права радника и животиња, а такође се помиње као један од главних кандидата за Оскара (у категорији најбољи документарни филм).

Награду за највећи глумачки пробој добила је чилеанска глумица Каталина Саведра за „Служавку" ("The Maid" ), филм о тешкоћама служавке која ради за добростојећу породицу.

Највећи редитељски пробој је, по мишљењу жирија, направио Роберт Сигел са дебитантским филмом „Велики навијач" ("Big Fan"), док је „Нећу ти недостајати" ("You Wont Miss Me") најбољи филм који још није пронашао дистрибутера, односно још се није приказивао у бископима.

Ипак, "The Hurt Locker" је изазвао највише пажње, јер је осим Награде за најбољи филм проглашен и за остварење са најбољом глумачком екипом: поставу филма чине и Џереми Ренер, Рејф Фајнс, Ентони Меки и Гај Пирс.

"The Hurt Locker" (наслов филма режисерка објашњава као израз у сленгу за место где не желите да будете или за мртвачки ковчег) првобитно се појавио на фестивалима 2008. године, а од почетка приказивања у биоскопима зарадио је 16 милиона долара широм света.

Бигелоу (58 година) је на церемонији доделе награда изјавила да се нада да ће њен филм усмерити пажњу јавности на ситуацију у Ираку и људе који тамо ризикују животе.

Награде „Готам" додељују се сваке године, а организује их Независни филмски пројекат, непрофитна организација основана 1979. године. Додељују се уметницима који су рођени или живе и раде у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво