Кинески филм отвара 19. Смотру археолошког филма у Београду

Пројекцијом кинеског остварења „Уметност у пећинама провинције Гансу“ 22. марта у Југословенској кинотеци биће отворена 19. Међународна смотра археолошког филма, саопштили су данас из Народног музеја.

Народни музеј у Београду смотру која траје до 29. марта организује у сарадњи са Институтом „Конфуције“, Руским домом, Институтом „Гете“, Италијанским институтом за културу, Институтом „Сервантес“, Хеленском фондацијом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и амбасадама Републике Азербејџан, Републике Турске, Украјине, Републике Бугарске, као и самосталним ауторима из Хрватске и Србије.

Почасни гост овогодишње смотре је Народна Република Кина, а у програм је уврштено 39 филмова из 13 земаља.

Публика ће имати прилике да види филмове уз Кине, Турске, Азербејџана, Немачке Италије, Шпаније, Грчке, Ирана, Хрватске, Бугарске, Русије, Украјине и Србије.

Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација.

Филмска остварења су била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу.

Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Археологиа вива и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма.

Србија је тренутно координатор радном групом за културу у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу БСЕЦ и ове године биће домаћин министарске конференције из области културе, а у оквиру смотре ће бити приказани филмови земаља БСЕЦ-а: Русије, Грчке, Турске, Украјине, Бугарске, Азербејџана и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво