Емитoвање „Немањића“ почиње на дан ктиторске славе манастира Студеница

Емитовање РТС-ове игране серије „Немањићи – рађање краљевине“ почиње у суботу, 17. фебруара. Баш на дан када манастир Студеница, у чијем су окружењу снимани први кадрови, обележава ктиторску славу, у част Стефана Немање, родоначелника династије Немањић која је Србијом владала више од два века и остварила највеће проширење српске средњовековне државе.

У сусрет великом јубилеју – Осам стотина година од крунисања Стефана Првовенчаног у манастиру Жича под чијим је сводовима крунисано седам владара, Немањићи – рађање краљевине подсетиће на догађаје из националне историје.

„Ту је уграђено све оно што смо знали, а оно што нисмо знали то је реконструисано онако како је то могло бити, како је то одговарало епохи у којој се догађају дешавања која су приказана у серији Немањићи. Ту је приказан 12. век и почетак 13. века, на основу онога што знамо на бази наших истраживања, али и по аналогијама са открићима и сазнањима из западне Европе“, објашњава стручни консултант др Марко Поповић.

На овим просторима први пут се нека телевизијска кућа бави темом настајања државе и цркве у средњем веку.

„Велика су очекивања и снажна потреба да серија о Немањићима буде нешто велико, а необично. У том смислу 13 епизода које ћемо понудити у оквиру сезоне Рађање краљевине, донеће историју, донеће заплете који су у вези са краљевима и њиховим противницима, али и неке ствари које су врло људске – пријатељство, љубав, братоубилачки рат, романсу, забрањену љубав“, истиче Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

Пре почетака емитовања Немањића у галерији РТС-а биће отворена посебна изложба.

„О серији, о лози Немањића, замислио сам да она има два крила – два крила која се спајају у једну тачку и чине целину. Једно крило повезује фреске, иконе и костиме а друго крило су више сценографски елементи: камени записи који се односе на грађевине, које су тада биле у периоду лозе Немањића“, каже Петар Ђиновић, одговорни уредник Галерије РТС-а.

Отварање изложбе је 14. фебруара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво