Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“

Притисак под којим се налази филм „Матилда“ Алексеја Учитеља подсећа на ситуацију са романом „Доктор Живаго“ у совјетско време, сматра председник кримског парламента Григориј Јофе.

Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“ Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“

„Никада нисам мислио да ће се у нашој земљи поновити прича коју је у совјетско време доживео Пастернаков роман Доктор Живаго, када су новине биле пуне порука радника и колхозника које су почињале речима 'Нисам читао роман, али га осуђујем'“, рекао је Јофе за РИА новости.

Председник кримског парламента истакао је да је Николај Други, кога Руска православна црква сматра мучеником, учествовао у догађајима у Русији од пре више од једног века и да „став народа о њему није јединствен“ и додао да је то случај са свим руским владарима, од царева до совјетских лидера.

„Верујем да су у Русији прошла времена цензуре. Не може се о уметничком делу судити на основу трачева, прича или интернета, а да притом само дело не само да нисте видели него ни нећете да га видите“, додао је Јофе.

Филм Матилда, који се бави односом балерине Матилде Кшесинске и будућег руског цара Николаја Другог, назвали су „антируском и антирелигијском провокацијом“ много пре него што га је ико погледао. Посланица Наталија Поклонскаја је тврдила да приказ Николаја Другог не одговара слици свеца Руске православне цркве и затражила мишљење тужилаштва.

Министарство културе Русије је у четвртак одобрило приказивање филма и он ће се у биоскопима појавити 25. октобра. Шеф одсека за кинематографију Вјачеслав Тељнов је рекао да Устав забрањује цензуру и да ниједан орган власти не може забранити приказ уметничког дела због политичких, идеолошких или других разлога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво