Де Ниро уручио награде у Дохи

Одржано прво издање Трајбека филмског фестивала у Дохи, у Катару. Роберт Де Ниро уручио награде филмовима „Тим Катар" и „Нар и смирна". Најперспективнија редитељка Софија Ал-Марија.

Роберт Де Ниро овог викенда је посетио Катар, како би присуствовао првом издању Трајбека филмског фестивалa у Дохи.

Холивудски глумац је учествовао у дискусијама, организованим поводом одржавања фестивала, а уручио је и награде.

Де Ниро је оснивач оригиналног Трајбека филмског фестивала, основаног у Њујорку (после терористичких напада 11. септембра) и названог по делу Менхетна, где се налазио Светски трговински центар.

На церемонији одржаној последњег од четири дана фестивала, Де Ниро је уручио две награде публике у вредности од 50.000 долара.

„Тешко ми је да изразим колико сам поносан. Ово је тек прва година, али судећи по протекла четири дана, будућност фестивала је светла", изјавио је чувени глумац пре него што је прогласио победнике.

Награду Најбољи филм на фестивалу добила је Лиз Мермин за документарни филм „Тим Катар", који прати формирање првог националног средњошколског дебатног тима и његов одлазак у Вашингтон на Светско дебатно првенство.

Најбољи арапски филм је дебитантско остварење Палестинке Наџве Наџиар „Нар и смирна", које говори о играчици, растрзаној осећањима према двојици мушкараца.

Преовлађујуће мишљење филмских позанавалаца је да је Софија Ал-Марија, чији је филм „Тркач" добио награду за најбољи кратки филм, једна од најперспективнијих катарских режисера.

„Тркач" је снимљен овог лета , у склопу креативне радионице коју је организоваоТрајбека филмски фестивал у Дохи, а говори о тркама и неопрезној вожњи у Дохи.

Поред Де Нира, од истакнутих филмских стваралаца, присутни су били и глумац Бен Кингсли и редитељи Мартин Скорсезе и Мира Наир, чији је филм „Амелија" отворио фестивал.

Филмови су били приказивани на великим екранима на отвореном, као и у новоизграђеном Исламском музеју у Дохи.

Циљ организатора фестивала био је да инспиришу нову генерацију филмаџија на Блиском истоку, како би се још више унапредила филмска индустрија у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво