Фестивал ауторског филма од 25. новембра

Овогодишњи Фестивал ауторског филама представља више од 20 филмова у званичном програму, међу којима су и победници фестивала у Кану и Берлину. Шест пратећих програма укључују циклус новог румунског филма, омаж Џону Касаветесу и ретроспективу остварења Александра Саше Петровића.

Петнаести Фестивал ауторског филма биће одржан од 25. новембра до 2. децембра у Београду.

У званичном програму биће приказано 20 филмова, међу којима и победник канског фестивала „Бела трака" Михаела Ханекеа, као и победник фестивала у Берлину „Млеко туге" перуанске редитељке Клаудије Љосе.

Филмови ће бити приказивани у Дворани културног центра Београда, биоскопу Балкан, Погону Дома омладине, Музеју Кинотеке и Арт музеум биоскопу.

Фестивал ће имати и шест пратећих програма, међу којима су циклус новог румунског филма и омаж Џону Касаветесу, поводом пола века од његовог првог филма „Сенке" и двадесете годишњице његове смрти.

Пратећи програм фестивала обухвата и ретроспективу филмова Александра Саше Петровића, поводом 15 година од смрти великог аутора и циклус музичких филмова, у оквиру којег ће премијерно бити приказан филм Које и Дисциплине кичме „Фанк-И-Ластиш Црног Зуба".

Биће приказани и ретроспектива документарних филмова Сергеја Дворцевоја и програм „Сликати филм - седма уметност као инспирација сликарства".

У такмичарском програму, поред награде за најбољи филм фестивала „Александар Саша Петровић", ове године установљена је и награда за најбољи филм редитеља до 35 година.

број коментара 0 Пошаљи коментар