„Дубина два“ најбољи филм на фестивалу у Фиренци

Документарни филм „Дубина два“ редитеља Огњена Главонића освојио је награду за најбољи филм на Фестивалу документарног филма „Festival dei Popoli“.

"Festival dei Popoli", 57. по реду, одржан је од 25. новембра до 2. децембра и тo je најстарији и највећи Фестивал документарног филма у Италији.

Жири је објаснио да је Главонићев филм награђен због „артикулације између слика и нарације, путем које урањамо у механизме масакра и стичемо свест о томе да се тако нешто може догодити било кад и било где. Снажна фотографија, изванредно уметничко дело, документ о нашој не тако давној историји, ово је филм из којег учимо о себи“, оценио је жири.

Филм Дубина два имао је светску премијеру у фебруару ове године на Берлинском филмском фестивалу и од тада је приказан на 30 фестивала широм света, освојивши 11 награда. Престижну награду Гран-при,филм је освојио  на фестивалима у Санкт Петербургу, Лондону, Палма де Мајорци, Каселу, Призрену и Фиренци. 

У наредном периоду следе пројекције на фестивалима у Гои (Индија), Техерану (Иран), Сан Кристобалу (Мексико) и Њујорку (САД).

Главонић, познат по филму Живан прави панк фестивал, тренутно је у пре-продукцији дугометражног филма Терет за који је добио подршку француског националног филмског центра ЦНЦ, холандског фонда „Хуберт Балс“, швајцарског "Visions Sud Est", „Хрватског аудиовизуалног центра“, Покрајинског секретаријата за културу и европског фонда за копродукцију "Eurimazz".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво