„Пут за Кујумбу“ најбољи филм јубиларног КРАФ-а

Жири 10. Крагујевачког фестивала ангажованог, антиратног и академског филма прогласио је „Пут за Кујумбу“, редитеља Мирослава Савића, за најбоље остварење смотре, док признање публике одлази филму „Вртлог”, редитељке Емилије Гашић.

Међу 17 филмова са филмских академија у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори и Словенији, жири јубиларног КРАФ-а донео је одлуку да прву награду додели остварењу Пут за Кујумбу редитеља Мирослава Савића у продукцији Факултета драмских уметности у Београду.

„Актуелну тему са ових простора, аутор је вештим драматуршким поступцима, промишљеним редитељским рукописом и добрим избором глумаца, готово инсајдерски, приказао генерацијски горући проблем, одласка младих из Србије“, наводи се у образложењу жирија.

Филму Једна ноћ редитеља Страхиње Савића, у продукцији Факултета драмских уметности у Београду припала је друга награда као, како се наводи у образложењу, наизглед једноставној, али „слојевитој камерној драми о женском пријатељству чији су ликови дочарани сведеним, а опет сугестивним глумачким средствима“.

Трећу награду добија остварење Човјек челичне воље редитеља Амара Спахића у продукцији Академије сценских умјетности у Сарајеву. „Потресни документарни филм о јунаку који снагом воље и уз помоћ непоколебљиве мајке, успева да надокнади физички хендикеп, остварен у доброј традицији документаристичке школе са наших простора“ наводи се у образложењу жирија.

Све одлуке донете су једногласно.

Осим стручног жирија, глас је имала и публика. Ове године признање публике одлази филму Вртлог, редитељке Емилије Гашић, у продукцији Академије уметности у Београда.

Десети КРАФ завршава се вечерас доделом награда и пројекцијом награђених филмова. Програм почиње у 20 часова у простору Дома омладине Крагујевац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво