Клинту Иствуду награда „Лимијер"

Новоосновани Филмски фестивал у Лиону доделио награду за животно дело „Лимијер" америчком глумцу и редитељу Клинту Иствуду.

Амерички синеаста Клинт Иствуд добитник је награде „Лимијер" за животно дело, на тек основаном филмском фестивалу у француском граду Лиону.

Иствуд (78) је, примајући награду од француског колеге Бертрана Тавернијеа на свечаности у суботу, изјавио да је „поносан" што је први добитник награде која носи име браће Лимијер.

„Свет много дугује Огисту и Лују Лимијеру - а ја лично им дугујем за 60 година посла", рекао је режисер и глумац.

Иствуд је каријеру почео у вестернима Италијана Серђа Леонеа , а наставио у криминалистичком серијалу о инспектору „Прљавом Харију", па је тако изградио репутацију глумца, специјализованог за „мачо" улоге антихероја.

У познијим годинама, добио је Оскаре за режију и за најбољи филм за остварења „Неопроштено" (1993) и „Девојка од милион долара" (2005).

Такође, номинован је за најбољу режију и за филмове „Мистична река" и „Писма са Иво Џиме", а и његово последње остварење „Гран Торино" добило је одличне критике.

Према подацима веб сајта „Бокс офис моџо", филмови у којима се појављује Клинт Иствуд досада су у САД до сада зарадили 1,67 милијарде долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво