Историјски спектакл Џона Вуа

Епска прича "Битка код Црвене стене" приказује битку из 208. године, која је изменила ток историје древне Кине. Остварење Џона Вуа, снимљено са буџетом од 80 милиона долара, убедљиво је најскупљи азијски филм свих времена. Премијера у Србији заказана је за 30. октобар, у оквиру "Синеманије".

"Битка код Црвене стене", кинески историјски спектакл, осликава догађаје који су означили крај династије Хан, а који су се одиграли непосредно пре почетка периода три краљевства у старој Кини.

Режисер филма је Џон Ву, а главне улоге тумаче Тони Леунг Чин-Ваи, Такеши Ханеширо, Жанг Фенгји, Чанг Чен, Ху Џун, Лин Чи-Линг и Жао Веи.

У Азији је овај филм приказиван из два дела, која укупно трају дуже од четири часа, док је за тржиште ван Азије направљена верзија која траје око два и по сата.

Са буџетом од 80 милиона долара, ово остварење је најскупљи азијски филм свих времена.

Радња филма одиграва се у старој Кини, 208. године. Иако је тада званично владао цар Хан Ксијанди, држава је подељена у више зараћених државица.

Амбициозни "број два" Цао Цао користи цара као марионету и покреће рат са краљевством на западу, којим влада царев рођак Лиу Беи.

Коначни циљ Цао Цаоа је да уништи сва мања краљевства, а затим да постане неоспорени император уједињене Кине.

Са друге стране, ни Лиу Беи не седи скрштених руку, већ шаље свог војног саветника у краљевство на југу, како би убедио његовог владара да се уједине пред надолазећом опасношћу.

Када сазна за њихов савез, Цао Цао шаље војску од 800 хиљада војника и две хиљаде бродова на југ, у намери да "убије две муве једним ударцем".

Армија, коју је послао Цао Цао улогори се у шуми, коју од Црвене стене, где је смештена савезничка војска, раздваја само река Јангцекјанг.

Лукавством против надмоћног непријатеља

Пошто им понестаје залиха хране, а непријатељ је неупоредиво бројнији, чини се да је удружена војска два краљевства осућена на пропаст.

Због тога су њени заповедници приморани да се ослањају на сопствену мудрост, како би победили неупоредиво надмоћнијег непријатеља.

Овај сукоб на копну и води ће постати најчувенија битка у кинеској историји, у којој је спаљено две хиљаде бродова и заувек измењен ток историје.

Редитељ филма Џон Ву је у изјави за кинеску телевизију "CCTV" објаснио да се при снимању филма руководио историјским делом "Хроника о три краљевства" и да је желео да направи најреалнију могућу верзију чувених историјских дешавања.

Први део филма је у Азији зарадио 124 милиона долара и тако надмашио "Титаник", претходног рекордера.

Џон Ву је кинески редитељ и продуцент, рођен у Хонг Конгу.

Чувен је по стилизованим остварењима са изузетно разрађеном кореографијом.

Каријеру је почео снимањем акционих филмова у Хонг Конгу, а најпознатији холивудски филмови су му "Сломљена стрела", "Украдено лице" и "Немогућа мисија 2".

"Битка код Црвене стене" ће код нас бити приказана 30. октобра, у склопу "Синеманије".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво