Лудило и мутанти вребају у свемиру

Филм "Пандорум" говори о последњим преживелим људима, који се буде на свемирском броду, без сећања. Док покушавају да сазнају одговоре, морају да се чувају од опаке болести и страшних мутаната. Главне улоге тумаче Бен Фостер и Денис Квејд. Премијера у Србији 30. октобра.

Филм режисера Кристијана Алверта и сценаристе Тревиса Милоја је кошмарна прича, мешавина научне фантастике и хорора, која се одиграва у клаустрофобичном окружењу дубоког свемира.

Пошто је планета пренасељена, а природни ресурси су на измаку, 2174. године лансиран је брод "Елизијум" са око 60 хиљада путника, како би се колонизовала насељива планета Танис.

После полетања брода, планета Земља је уништена, тако да на плећа путника "Елизијума" пада велика одговорност за преживљавање људске врсте.

То је ситуација која погодује неприликама, поготово када на посаду почне да делује "пандорум", екстремни облик психозе, изазван дугим путовањем кроз космос.

На почетку филма упознајемо се са капларом Бауером (Бен Фостер), који се нагло буди у капсули за хибернацију на броду.

Дугогодишњи сан оставио је последице на његово памћење, тако да се он сећа мало чега, осим свога имена.

 

Он затим пробуди поручника Пејтона (Денис Квејд), који се налази у капсули поред његове, а након тога њих двојица крећу у потрагу за одговорима.

Како је већина бродских система неисправна, не раде ни механизми за отварање врата, тако да су приморани да се избаве кроз вентилациони отвор.

Цео брод је у мраку и напуштен, а Бауер не може да се сети шта се десило са путницима и посадом, нити колико дуго већ путују.

Због тога је њихов циљ да се пробију до бродског реактора, како би оспособили летелицу и пронашли одговоре.

Две страшне и неповезане опасности

Бауера и Пејтона ипак ометају две околности. Прва је пандорум, опака психоза која погађа путнике кроз свемир.

Њу изазивају велике емоционална труме, тако да Бауер и Пејтон морају стално да буду на опрезу.

Други проблем су чудовишта, ружна створења хуманоидног изгледа са издуженом лобањом и бледом кожом.

Та чудовишта лове у чопорима, а они су заправо путници брода који су мутирали.

Наиме, сви путници на "Елизијуму" добили су инјекцију којом се поспешују мутације, како би се што боље адаптирали на нову планету. Али, наравно, нешто је пошло наопако.

Бауер, са још двоје преживелих (глуме их Канг Ли и Антје Трауе) наставља потрагу, док Пејтон остаје у контролној соби и надгледа ситуацију.

До краја филма, неколико неочекиваних обрта ће изненадити гледаоце.

Ипак, критичари налазе многе замерке овом остварењу, поготово сценарију: неповезаност два под-заплета, као и превелику сличност са неким другим филмовима истог жанра ("Осми путник" "Serenity", "Event Horizon").

Један експерт је, чак, коментаришући филм навео: "У свемиру те нико не чује кад вриштиш, али ни кад хрчеш."

"Пандорум" је други холивудски филм Кристијана Алверта, а четврти укупно.

Премијерно је приказан у САД крајем септембра, а код нас је прво приказивање заказано за 30. октобар, у склопу "Синеманије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво