„Посетилац" у Дворани КЦБ-а

Фински филм "Посетилац" Јуке Пеке Валкеапе од 1. октобра на репертоару Дворане Културног центра Београда. „Посетилац“ је прича о дечаку који живи с мајком на фарми, у једном забаченом селу. Немир у њихов живот уноси посета једног странца...

Љубитељи европског филма од 1. октобра у Дворани Културног центра Београда могу да погледају фински филм „Посетилац" младог редитеља Јуке Пеке Валкеапе, најављено је из дистрибутерске куће "Мегаком филм".

Главни јунак филма је дечак који живи с мајком на фарми окруженој густим шумама, у једном забаченом финском селу.

Немир у њихов једноставни живот уноси посета једног странца који је рањен и тврди да дечаку доноси поруку од оца, из затвора. Мајка и син нерадо пристају да странцу пруже уточиште.

„Цео филм посматрамо очима дечака - из његовог погледа на свет и из перспективе његове маште. То је поглед на свет који крије, избегава, открива, пита, пролази кроз зидове, оживљава, просветљује, убија и лаже", навео је редитељ.

„То је поглед на свет који је пре свега суштински истинит. Желео сам да снимим филм о свету детета у коме се спољна реалност и дечија фантазија преплићу. То је мистериозан и нови свет", објашњава аутор.

Јука Пека Валкеапа је рођен у Порвоу у Финској 1977. Студирао је на катедри за режију на Универзитету за уметност и дизајн у Хелсинкију.

Пре "Посетиоца", свог дебитантског дугометражног играног остварења, режирао је два награђивана кратка филма, као и бројне рекламе, а бави се и графичким дизајном и илустрацијом.

За филм "Посетилац" Асоцијација финских филмских редитеља доделила је Валкеапи награду за редитеља године, за његову „бескомпромисну визију и храброст да ствара не-мејнстрим филм".

Публици у Србији филм је премијерно представљен у јулу на 16. Фестивалу европског филма на Палићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво