„Нанђинг! Нанђинг!“ победник у Сан Себастијану

Прича о јапанској окупацији некадашње кинеске престонице, филм „Нанђинг! Нанђинг!“, освојио Златну шкољку на фестивалу у Сан Себастијану. Редитељ Лу Чуан у језивим детаљима говори о тзв. "Силовању Нанђинга", када је јапанска царска војска убила стотине хиљада Кинеза и силовала десетине хиљада кинеских жена.

Филм „Нанђинг! Нанђинг!" (на Западу се дистрибуира као „Град живота и смрти") кинеског редитеља Лу Чуана, који говори о јапанској окупацији Нанђинга 1937. године, освојио је награду за најбољи филм на фестивалу у шпанском граду Сан Себастијану.

„Нанђинг! Нанђинг!" освојио је Златну шкољку међу 14 филмова у такмичарској конкуренцији.

Износећи причу у језивим детаљима, филм говори о бруталном упаду и јапанској окупацији тадашње кинеске престонице Нанђинга (на Западу се углавном користи назив Нанкинг).

Догађај је у историји остао забележен као "Масакр у Нанђингу" или "Силовање Нанђинга", јер су током шестонедељне окупације припадници јапанске царске војске убили стотине хиљада Кинеза и силовали десетине хиљада кинеских жена.

Прича прати судбине неколико ликова, историјских и измишљених - кинеског војника, учитељице, јапанског војника, мисионара.

Један од ликова је и Јохан Рабе, немачки бизнисмен, кога називају и „кинеским Оскаром Шиндлером". Он је, наиме, током окупације Нанђинга успео да више од 200.000 Кинеза спаси сигурне смрти.

Филм је нaишао на жестока неодобравања неких кинеских ултранационалиста, који су редитељу запретили смрћу, због приказивања јапанских војника као обичних људи, ухваћених у трагедију рата.

Шпански глумац Пабло Пинеда (који болује од Дауновог синдрома) добио је награду за најбољег глумца за улогу у филму „И ја, такође".

Шпанска глумица Лола Дуенас освојила је награду за најбољу глумицу за улогу у истом филму, док је награда за најбољи сценарио отишла у руке сценаристима аустралијског филма „Благословени".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво