Читај ми!

Премијера филма „Бранио сам Младу Босну“

Једини филмски пројекат којим се ове године обележава стогодишњица првог светског рата, „Бранио сам Младу Босну“ редитеља и сценаристе Срђана Кољевића, вечерас је премијерно приказан у Центру „Сава“.

Прича о адвокату Рудолфу Цистлеру која је остала у сенци атентата на престолонаследника Фердинада, снимљена је у продукцији Кошутњак филма, Филмског центра Србије и Радио-телевизије Србије.

Прецизна детаљна реконструкција суђења Гаврилу Принципу и младобосанцима, оптуженима за велеиздају и атентат, открива много тога, а пре свега животну причу часног адвоката Цистлера -универзално херојство и моралну суштину.

Драматрушки захтевна судска драма прожета емоцијама нуди и људску страну њених актера.

„Већина људи мисли да зна све о томе, а уствари зна веома мало. Интересовала ме је та људска страна, а да се при том апсолутно ослоним на аутентичан документарни материјал, односно аутентничне записе и сведочења“, каже Срђан Кољевић.

Уз искусне глумце, више од десет дебитаната који су добили велике драмске улоге у филму врсно предочавају причу о узорној моралности, храбрости, непоколебљивости, идеалима.

„Они су урадили сјајан посао. Нисам лажно скроман, али бољи су од ове старије генерације - таква им је и позиција, такве су им и улоге“, додаје глумац Драган Петровић.

Вршилац дужности генералног директора РТС-а Никола Мирков каже да кроз филм добијамо јасну слику, засновану на документима

„О улози, о деловању тих младих људи, о њиховој суштини, о њиховим навикама, о њиховој слободи о њиховој жељи. С тога испољавам велико задовољство и уверен сам да ће овај филм и серија наћи пут до наших гледалаца“, наводи Мирков.

Филм Бранио сам Младу Босну од 16. октобра улази у српске биоскопе, а након тога на РТС-у биће приказано пет епизода истоимене серије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво