Искупљење за "Драгоцену"

Потресна прича о злостављаној тинејџерки која превазилази животне недаће, "Драгоцена", приказана на фестивалу у Торонту. У филму глуме Гебури Сидибе, Моник, Пола Петон, Мараја Кери и Лени Кравиц. Извршни продуценти Опра Винфри и Тајлер Пери.

Нови филм, "Драгоцена" (Precious) оставља снажан утисак на публику, судећи по реакцијама са гала пројекције на Филмском фестивалу у Торонту.

Управо због тога, овај филм сматрају једним од главних кандидата за Оскара, чему доприноси и ангажовање Опре Винфри као извршног продуцента.

Чувена ТВ водитељка се екипи филма прикључила релативно касно, непосредно пре завршетка снимања.

Насловну улогу у филму игра Гебури Сидибе, а поред ње ту су и Моник, Пола Петон, Мараја Кери (игра социјалну радницу) и Лени Кравиц (глуми болничара).

Ово остварење, које је режирао Ли Денијелс, говори о тинејџерки у великом граду, која преживљава злостављање, а затим пролази кроз искупљење.

"Филм је толико сиров и интезиван да извуче ваздух из сале", прокоментарисала је Винфријева на премијери филма у Торонту.

"Мислим да је добро што овај филм у толикој мери укључи публику у радњу", рекла је Опра, која је на пројекцији била у друштву главне глумице Гебури Сидибе.

Радња филма се дешава 1987. године у Харлему, а заснована је на роману "Гурај", који је написала америчка списатељица Сафир (Рамона Лофтон).

Филм прати судбину гојазне и неписмене тинејџерке по имену Клерис "Драгоцена" Џоунс, која је већ други пут трудна са својим оцем, који ју је силовао.

Она живот проводи у тишини и усамљености, трпећи физичко и емоционално злостављање од мајке (глуми је Моник), која живи од социјалне помоћи и читав живот проводи испред телевизора, у замраченом стану.

"Драгоцена" је мрачна и тешка драма, а баш такви филмови се сматрају фаворитима за Оскара, иако је примећен тренд по којем публика у време кризе преферира оптимистичне приче.

Филм је добио похвале многих филмских познавалаца, међу њима и филмског критичара часописа Варајети, Џона Андерсона, који га описује као "необрађен дијамант".

Ипак, трагична судбина Драгоцене ће се променити на боље, под утицајем посвећене наставнице (Пола Петон), која ће јој помоћи да пронађе самопоуздање и да се избори са ситуацијом у којој се налази.

Многи критичари сматрају да је вредност ове приче управо начин на који она превазилази проблеме.

Подсећање на сопствена искуства

"За људе који су преживели сличне недаће, а ја сам један од њих, порука филма је нада", изјавио је глумац Тајлер Пери, који је такође извршни продуцент овог остварења.

Филм у којем глуми Тајлер Пери "Све могу сам да упрскам" (I Can Do Bad All By Myself) je тренутно најгледанији филм у САД.

"На крају приче, она се по први пут нада и верује у љубав и живот. Надам се да ће то мотивисати публику да и они слично мисле", прокоментарисао је Пери, говорећи о филму "Драгоцена".

Многи људи, који су били укључени у стварање овог филма, кажу да је прича изазвала јаке емоције и оставила снажан утисак на њих.

Тако је било и са  Мери Џеј Блајџ, чија се песма "Видим у боји" чује у кључној сцени филма.

Она је била веома потресена када су је питали каква осећања је желела да пренесе песмом.

Вишеструка добитница награде Греми објаснила је да је заплет филма подсећа на њено детињство, које је провела у Јонкерсу, у Њујорку.

"Стално ми је у мислима био мој комшилук. Осећала сам да познајем ту девојку, Драгоцену, јер  сам и сама пролазила кроз сличне недаће".

Тридесетседмогодишња певачица је изјавила да је живела "црно-бели живот", све док се није суочила са чињеницом да је злостављана као дете.

"Када сам коначно схватила да више не могу да живим на тај начин, учинило ми се да коначно видим у боји", објаснила је Мери Џеј Блајџ.

Опра Винфри је најавила да ће филм промовисати у својој емисији, због великог значаја теме која се у њему обрађује.

На крају је закључила: "Порука филма је да не смемо да допустимо да људи попут Драгоцене остану непримећени".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво