Читај ми!

Најбољи филм „Дванаест година ропства“

Најважнији Оскар у рукама продуцената филма „Дванаест година ропства“. Алфонсу Куарону за „Гравитацију“ седам признања Академије, међу којима и за режију. Метју Маконахи и Џаред Лето у „Пословном клубу Далас“ зарадили најпрестижније глумачке награде. Лупита Нјонго најбоља споредна, а Кејт Бланчет најбоља главна глумица. „Велика лепота“ страни филм године.

6.00 - Највише Оскара, чак седам, освојио је трилер у свемиру – Гравитација – у којем Сандра Булок игра докторку Стоун која одлази на своју прву мисију, а Џорџ Клуни искусног астронаута Мета Ковалског на свом последњем лету. Академија је филм наградила за најбољу режију, камеру, монтажу, оригиналну музику, звук, монтажу звука и визуелне ефекте.

5.56 – Награда године, Оскар за остварење године филму Дванаест година ропства! Бред Пит говорио као један од продуцената којима се уручује признање. 

5.52 - „Ово је сјајан тренутак у мојој каријери. Уживам. Никад нисам толико волео свој посао", рекао је „најбољи главни глумац" након што је примио престижну статуету.

5.50 – Глумац без премца у 2013. години Метју Маконахи захваљујући улози у филму Пословни клуб Далас.

5.43 – Главна женска улога у Несрећној Џасмин и још један Оскар за Кејт Бланчет. Мерил Стрип није убедила Академију да је заслужила четврту статуу.

5.32 – Режисер који ће са признањем Америчке филмске академије отићи кући је Алфонсо Куарон за Гравитацију, открили су Анџелина Џоли и Сидни Поатје.

5.24 – При адаптацији литерарног предлошка најбољи је био Џон Ридли, који је за велико платно прилагодио књигу Дванаест година ропства. Оригинални сценарио Спајка Џоунса за филм Она, Академија је оценила као изузетан и наградила.  

5.12 – Џејми Фокс и Џесика Бил осећајно су најавили да је на ред дошла оригинална музика. Награду је добио Стивен Прајс за тему која се може чути у Гравитацији. Песма године Let it Gо из цртаћа Залеђено краљевство.

4.53 – Глен Клоуз је поручила да никада неће бити заборављени они који су заувек отишли: Ширли Темпл, Питер О'Тул, Пол Вокер... 

4.44 – Најбољу сценографију у протеклој години имао је Велики Гетсби.  

4.28 – Добитник позлаћеног кипа за најбољу камеру Емануел Лубезки за Гравитацију, али то није крај: Алфонсу Куарону и Марку Сангеру додељени су Оскари за монтажу. 

4.15 – Споредна улога за памћење је рола Лупите Нјонго у филму Дванаест година ропства.

4.07 – Још два Оскара Гравитацији, кажу чланови Академије – за сјајан микс звука и беспрекорну монтажу звука.

3.54 – Бред Пит је најавио Ordinary Love, песму из филма о Нелсону Мандели, и "U2".

3.50 – Остварење снимљено ван енглеског говорног подручја које је оставило најјачи утисак током 2013. јесте италијанска Велика лепота редитеља Паола Сорентинија. 

3.43 – Почасни Оскар за Анџелину Џоли.

3.38 – Чланови Академије међу понуђеним документарним остварењима одабрали 20 Feet from Stardom.

3.30 – Хелијум најбољи краткометражни филм и The Lady in Number 6: Music Saved My Life најбоље кратко документарно остварење. 

3.20 – Прва награда за Куароново остварење: визуелни ефекти за Оскара виђени су у остварењу Гравитација.

3.13 - „Магични Мајк“ Метју Маконахи и Ким Новак: „Награду Академије за кратки анимирани филм добио је Господин Убло. Најбољи цртаћ Залеђено краљевство!"  

2.56 – Позлаћену статуету за костим, Семјуел Л. Џексон и Наоми Вотс уручили су Кетрин Мартин, за рад на филму Велики Гетсби. Шминка и фризура - изузетне у остварењу Пословни клуб Далас. Адрита Ли и Робин Метјуз први пут су номиноване, али и победиле.

2.42 – Први Оскар иде у руке Џареда Лета!

2.40 – Ен Хатавеј је први презентер. Најавила је номинације за најбољу мушку споредну улогу.

2.30 – Борба је почела! Елен Деџенерис поздравила је гледаоце широм планете и пожалила се на кишу која је претходних дана компликовала живот у Холивуду.

2.17 – Ма какав фрак?! Фарел Вилијамс је срећан (и обучен) попут школарца, баш као у песми Happy, која му је донела номинацију за признање Академије. На доделу је дошао са супругом Хелен Ласичан.

1.57 – Дејвид О'Расел, редитељ остварења Америчка превара, које има 10 номинација, не крије нервозу.

1.32 – Ни у најважнијој вечери у години не могу без друштвених мрежа. Глумац и редитељ Џозеф Гордон-Левит открио је како му је на путу до епицентра дешавања.

1.10 – Слаба киша и даље нервира организаторе, али и славне даме у дугим хаљинама.

00.40 – И последње одбројавање је почело: још 100 минута до Оскара!

00.33 – Глумица Порша де Роси подржаће из публике своју партнерку, водитељку доделе Елен Деџенерис. Стигла је и легенда музике и филма Лајза Минели. 

00.03 – Звезде почеле да пристижу на црвени тепих, међу првима америчка глумица грчког порекла Марија Менунос.

23.30 – Тензија расте! Само три сата до почетка спектакла.  

22.40 – Последње припреме за најважнији догађај у години у „Долби театру“ приводе се крају.

Љубитељи седме уметности широм планете, а још више филмски радници, с нестрпљењем су чекали 2. март. Све што се протеклих 12 месеци догађало на великом платну сумирано је и у „Долби театру“ у Холивуду проглашени су најбољи.

За добро расположење на 86. уручењу награда Америчке филмске академије била је задужена Елен Деџенерис, која се у улози водитељке доделе нашла други пут.

У предаји позлаћених статуета победницима учествовала су бројна позната лица, попут Роберта де Нира, Џима Керија, Пенелопе Круз, Џона Траволте, Анџелине Џоли и Бреда Пита.

Нервозу и трему од ишчекивања награда растеривали су Фарел Вилијамс, Идина Мензел, Карен О и група "U2", који су извели нумере које су се такмичиле за Оскара за најбољу оригиналну песму.

За награду вечери, Оскара за најбољи филм, надметало се девет остварења Америчка превара (American Hustle), Капетан Филипс (Capetan Phillips), Пословни клуб Далас (Dallas Buyers Club), Гравитација, Она (Her), Небраска, Филомена (Philomena), Дванаест година ропства (12 Years a Slave), Вук са Вол стрита (The Wolf of Wall Street).

Уочи доделе, аналитичари су ломили копља око три фаворита - Дванаест година ропства, Гравитације и Америчке преваре. Најчешће се говорило о политичкој коректности због теме расизма, поштовању према бриљантном балансирању у причи о човеку у свемиру и о томе да комедији-драми није место међу остварењима године.

„Највећа жива глумица“, Мерил Стрип 18. пут је била на листи за признање Академије.

Међутим, на путу до освојеног четвртог Оскара испречила јој се колегиница Кејт Бланчет, која је била најозбиљнији кандидат у категорији бриљантних главних глумица.

Када је јачи пол у питању и категорија главних рола, чак су се и кладионичари хватали за главу.

Не зна се ко је више заслужио позлаћену статуету: Метју Маконахи који је драстично смршао због улоге у филму Пословни клуб Далас, опасни Леонардо Дикаприо у Вуку са Вол стрита или сјајни Чуветел Еџиофор (Дванаест година ропства), Кристијан Бејл (Америчка превара) и Брус Дерн (Небраска).  

Америчка филмска академија ове године доделила је награде у 24 категорије.

Свечана церемонија уручења померена је на 2. март из устаљеног фебруарског термина да се не би „сударила“ са преносом дешавања на Зимским олимпијским играма у Сочију. 

За директан пренос свечаности у „Долби театру“, на територији САД, била је задужена ТВ мрежа „Еј-Би-Си“.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво