Читај ми!

Има ли гоблинског режима и пермакризе када су речи у питању

Пермакриза, гоблински режим, бацити плинску светлост или бити хомер – речи, које одражавају 2022. годину.

Крај сваке године време је када се осврћемо на до сада учињено и подвлачимо црту. То традиционално чине тимови иза највећих речника енглеског језика, са великом традицијом.

За издавача „Оксфорд Јуниверсити преса“, који је покровитељ „Оксфордске речи године“ новоискована фраза године је „гоблински режим“.

Гоблински режим

„Гоблински режим“ (goblin mode) описује сложено стање, које се може дефинисати као „угађање самом себи без осећања кривице, праћено лењошћу, а понекад и похлепом, уз неизоставно одбацивање увређених друштвених норми и очекивања“.

Тако Оксфордски речник енглеског језика дефинише ову фразу, која је недавно искована у енглеском сленгу.

Преждеравање на софи уз гледање омиљене серије, после телефонског позива шефу и тврдње да сте болесни, најлакше је сажети као „гоблински режим“.

Занимљиво је да је гласање за реч или израз године први пут било отворено и јавно. За „гоблински режим“ определило се више од 300.000 људи.

Израз је добио на популарности после пандемије, када је многима тешко да се одрекну рада од куће, те траже све могуће изговоре да се не врате у канцеларије.

Овај избор потцртава и јаз генерација, јер старији никада нису ни чули за овај израз, а они педантнији међу њима, инсистирају да две речи не могу да буду „реч године“.

Ренесанса плинске светлости

Тај проблем немају аутори речника Меријам–Вебстер.

Тај тим традиционално на свој сајт избаци десет речи, које одражавају дух времена, те остављају посетиоцима да одлуче која реч побеђује.

Ове године превагу је однео глагол "gaslighting", који бисмо ми превели фразом „правити некога лудим“.

Глагол је ехо филма из 1940. године Плинска светлост британског редитеља Торолда Дикинсона. Психолошки трилер, адаптација је истоименог позоришног комада Патрика Хамилтона, објављеног две године раније.

Драма прати новопечени брачни пар Пола и Белу Мален, који се усељавају у кућу, која је годинама пре тога била напуштена, јер се у њој догодило убиство.

Пол ствара посебну психолошку атмосферу у кући са циљем да убеди супругу да је луда. Визуелни симбол његове психолошке обмане је пригушена светлост плинске лампе, типичне за Викторијански период.

Та визуелна асоцијација изнедрила је глагол, који у модерном енглеском језику значи свесну и злонамерну обману и инсистирање на тој обмани упркос чињеницама, које доказују супротно, а све у циљу извлачења личне користи.

Ова реч полако али сигурно потискује класичне речи, кaо што су преварити и обманути, јер објашњава дубину, метод и мотив обмане или преваре.

Глагол је све популарнији у светлу ере „лажних вести“ и ратова речима на друштвеним мрежама, али и све снажнијих гласова донедавно маргинализованих група, које више не дозвољавају да их „неко прави лудим“.

Хомер

За Кембрички речник, реч која је обележила 2022. годину је „хомер“.

Није реч о аутору Илијаде и Одисеје, нити о оцу породице из легендарне серије Симпсонови.

Реч је о деривату американизма "home run", који означава савршен поен у бејзболу и који деценијама представља синоним за савршен успех.

Следствено, „хомер“ је неко ко је савршено обавио посао.

Критеријум за реч године тима из Кембриџа заснива се на броју претраживања.

Реч „хомер“ претраживана је чак 75.000 пута, углавном због укрштених речи где се појавила међу решењима и помало збунила Британце, који знају све о крикету, али мало тога о бејзболу.

Пермакриза

За Колинсов речник, реч године је „пермакриза“, дефинисана као „сталан период нестабилности и несигурности“.

Аутори сматрају да она најбоље описује „кризу коју Британија, али и цео свет, преживљавају, а којој се не назире крај“.

„Пермакриза“ најкраћи је опис постпандемијског света, који тоне у рецесију, све веће трошкове живота, стрепећи за опстанак у светлу како рата у Украјини и глобалних политичких тензија, тако и све израженијих последица климатских промена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво