Читај ми!

„Гоблински режим“ је термин Оксфордовог речника за 2022. годину

Термин се односи на „врсту понашања коју одликују лењост, аљкавост и похлепа, и типично је за особе које одбацују друштвене норме или очекивања“. Дошао је на прво место, о чему се одлучивало јавним гласањем.

Више од 340.000 говорника енглеског широм света дало је свој глас за „гоблински режим“ „Метаверзум“ је био други избор, а затим #IStandWith. „Гоблински режим“ је однео убедљиву победу са 93 одсто укупног броја гласова.

Председник Oxford Languages Каспер Гретвол рекао је да су се он и његове колеге „надали да ће јавност уживати у укључивању у процес“, и да их је ниво ангажовања „потпуно изненадио“.

„С обзиром на годину која измиче 'гоблински режим' говори помало о свима нама који се у овом тренутку осећамо преоптерећено“, додао је Гретвол.

Победнички термин је први пут „освануо“ на Твитеру 2009. године, али је постао виралан на друштвеним мрежама у фебруару 2022.

Гоблински режим „прихвата удобност изопачености“, написао је у марту репортер Гардијана Кери Пол, који је пораст употребе овог термина приписао „трећој години пандемије, и страховитим причама о почетку трећег светског рата“.

Хаштаг #goblinmode на Тик току се често користи као одбијање тренда који се односи на то да будете „најбоља верзија себе“, односно да устајете рано за вежбање, извршите сложене рутине за негу коже и пијете органске зелене смутије – и, наравно, објављивање свих детаља о свему томе – на друштвеним мрежама.

Примећено је да је употреба „режима гоблина" порасла у првој половини 2022. године, када су ограничења због ковида 19 била ублажена у многим државама.

„'Гоблински режим' заиста много говори о времену и духу времена, и то је свакако израз из 2022. Људи гледају на друштвене норме на нове начине. То даје људима дозволу да одбаце друштвене норме и прихвате нове“, изјавио је амерички лингвиста Бен Цимер.

„Гоблински режим“ се придружује претходним речима године из Оксфорда, међу којима су „климатска ванредна ситуација“ (2019) и „селфи“ (2013).

Лексикографи Оксфордског речника енглеског језика изабрали су 2021. реч године: „вакс“ (vaxx).

Други речници су такође одабрали 2022. речи године: Колинс је изабрао „пермакризу“, а Вебстерова – „гаслајтинг“.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво