Читај ми!

Да ли бисте платили хиљаде долара за гардеробу која се носи само онлајн

Етикета са натписом "Teck couture Auroboros" указује тек на један од бројних брендова који обликују дигитални модни пејзаж: наизглед утопијски свет у коме су дизајнери ослобођени „оног физичког“.

Суоснивачице компаније која промовише овај бренд Пола Село и Алиса Аулбекова раде у студију у Лондону где је седиште њихове, како наводе - креативне индустрије.

"Auroboros" је прва модна кућа која је спојила науку и технологију са физичком модом, као и само и искључиво - дигиталном конфекцијом. Креирајући „романтичну претпоставку за блиску будућност, наш рад представља иновацију, одрживост и импресиван дизајн", наводи се на сајту компаније.

„Настојимо да еволуирамо луксузну индустрију у више димензија - редефинишући начин на који замишљамо, дизајнирамо и утичемо на потрошњу одеће. Овим отварамо нове дискусије око идеје утопијске будућности и њеног односа према људском телу", додају из "Auroboros-a".

"Auroboros" је основао Александар Меквин уз помоћ уметника из фондације „Сарабанда".

Шта је дигитална мода

Дигитална мода је релативно нова индустрија која је у развију. Дигитална мода користи виртуелне аватаре и дигиталне моделе за продају (дигиталне) одеће и модних додатака. То значи да купци могу да претражују артикле на мрежи, да их испробају у продавници, па чак и да их купују без напуштања куће.

У физичком свету, модни дизајнери су ограничени доступним тканинама и законима физике када дизајнирају своју одећу. Ове баријере не важе у метаверзуму. Дигитални модни дизајнери могу смислити било коју врсту одеће или тканине како би креирали ексклузивне и егзотичне дизајне - никада раније виђене.

Идеја је почела са напретком три-де штампања, али тек недавно је технологија сустигла „правила метаверзума" како би дигитална мода постала стварност. Сада, са проширеном и виртуелном реалношћу, можете виртуелно да испробате одећу.

Што је најважније, дигитална мода није само одећа - дигитална мода може да се односи на све што може да се носи или користи.

Када се дигитална мода подигне на следећи ниво, постаје могуће креирати модне предмете од материјала доступних само у дигиталном свету.

Једна од компанија искључиво фокусирана на дизајнирање дигиталне моде је компанија "The Fabricant".

Ова холандска модна кућа је искључиво дигитални модни бренд и дизајнира одећу само за метаверзум. Користи најновија достигнућа у вештачкој интелигенцији за креирање дигиталних модних предмета.

За разлику од традиционалне моде која захтева физичке материјале (конци, тканине), дигитална мода захтева само податке и код. То значи да нема ограничења за оно што се може дизајнирати или креирати. То такође значи да све може бити скројено посебно према вашим укусима и потребама, а не да мора да буде у складу са одређеним стандардом.

Наравно, дигитална мода не доноси само предности за дигитално царство. Отвара нове начине за иновације за различите индустрије и пружа јединствене предности које традиционална модна индустрија никада не би могла да понуди.

Запослени у компанијама које су задужене за дигиталну одећу кажу да „не троше ништа осим података и да не искоришћавају ништа осим маште".

Креативни технолози модерне гнерације замишљају будућност у којој мода превазилази физичко тело, али ипак добро дизајнирани комад гардеробе - свакако може много да кошта, као и у луксузном бутику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво