Читај ми!

Зашто комарци обавезно атакују на неке људе док друге заобилазе у широком луку

Свима је познато колико фрустрирајући могу бити уједи малих напасти – комараца. Када почнете да се чешете око места убода, свраб се обично погоршава и... улазите у зачарани круг.

Неки људи сматрају да су „прави магнети” за комарце – инсекти хрле код њих где год да се налазе, остављајући убоде на сваком изложеном месту, док други комарцима нису посебно занимљиви, а ако их и убоду свраб и црвенило их не муче много.

Када вас комарац угризе, прободе кожу помоћу посебног усног органа (пробосциса) који му служи за сисање крви. Како се комарац храни вашом крвљу, он убризгава пљувачку у кожу.

Лесли Восхол, потпредседник и главни научник на Медицинском институту „Хауард Хјуз”, објаснила је да пљувачка комарца има квалитет сличан анестетику, тако да не осећате угриз све док инсект не одлети. Такође садржи антикоагулансе тако да ваша крв наставља да тече без згрушавања.

„Пљувачка комараца садржи много протеина; неки су алергени… Наше тело препознаје протеине комараца као страно тело, а наше имунолошке ћелије крећу у акцију да се боре против њега”, објаснила је Восхолова. 

Зашто ујед комарца сврби 

Није угриз оно што изазива свраб – то је заправо одговор тела на страни протеин комараца са којим тело покушава да се бори. Због тога неки људи могу имати само благу реакцију на угризе, док други, осетљивији на страни протеин, реагују тако што им се стварају већи отоци, јаче црвенило и упорнији свраб.

И да поновимо, нема потребе да се љутите на мушке комарце јер само женке уједају. Оне заправо гризу да би добиле крвни оброк јер већина женки комараца не може да произведе јаја без крви.

Како комарци бирају плен

Као и већина других инсеката који се хране крвљу, комарци могу да нас намиришу, односно „осете" са велике удаљености преко угљен-диоксида који издишемо, и то је оно што их прво привуче, каже Данијел Марковски, технички саветник Америчког удружења за контролу комараца.

Други хемијски знакови „укључујући мирисе даха, разне наслаге или друге опште људске мирисе попут октенола, амонијака, капроичне киселине или млечне киселине” комбинују се са нашим угљен-диоксидом, и тако постајемо мање или више привлачни за различите врсте комараца.

Иако има теорија о томе да је крвна група одговорна за то колико ће нас комарци мучити – утицај тог фактора заправо, никада није довољно доказан.

Нагон за чешањем

„Не чеши се” – савет је који даје већина стручњака и здравствених радника. Колико год тешко и понекад нереално звучало, чешање и гребање ноктима може да узрокује упалу коже што додатно погоршава стање, а некада могу остати и ожиљци.

Уместо тога, постоје десетине крема и спрејева, углавном са антихистаминицима, лидокаином и кортизолима, који обећавају ублажавање свраба, као и кућни лекови и средства против комараца.

У успешне кућне методе, Восхолова убраја наношење топле воде на ујед што је пре могуће.

„Веома топла вода – колико год можете да издржите, али не толико да се опечете, може да успори рефлекс који је узрок свраба”, рекла је она.

У сваком случају, препарате које желите да користите због проблема са уједима инсеката, бирајте пажљиво, а ако после уједа имате веће компликације, обавезно се јавите лекару.

Неки људи могу имати озбиљне алергијске реакције на комарце, иако је то у пракси ретко.

Такође би требало да посетите лекара ако планирате да путујете у земљу у којој су чести патогени који се преносе крвљу, као што су зика вирус и маларија. Комарци могу да пренесу неке болести са особе на особу, али лекар ће вас посаветовати о томе коју вакцину би требало да примите или коју превентивну меру да предузмете.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво