Читај ми!

Тужио железницу због 25 центи и добио на суду после 22 године

Адвокат Тунгнат Чатурведи добио је спор против Индијских железница након што му је за карту наплаћено 20 рупија више (25 центи) за возну карту.

Када је Тунгнат Чатурведи (66) купио карту на станици Матхура у Утар Прадешу 1999. године, да би отишао у Морадабад, наплаћено му је 90 рупија уместо 70. Тада се пожалио, али није добио повраћај новца.

Чатурведи је уложио жалбу локалном суду за потрошаче у Матхури против Одељења североисточне железнице Индијских железница и, после 100 саслушања, суд је донео одлуку у његову корист, наложивши Железници да плате казну од 15.000 рупија (188 долара) уз 12 одсто камате.

Према пресуди, уколико му се износ не уплати у року од 30 дана, камата ће порасти на 15 одсто.

Пресуда је слатка освета за Чатурведија, али, како је рекао за Би-Би-Си: „Енергија и време које сам изгубио борећи се са овим случајем једноставно немају цену".

Случај наглашава преоптерећени судски систем Индије, где око 40 милиона случајева „гуши" систем. Познато је да је судовима потребно и од 10 до 15 година да се донесу пресуде.

Оно што је изненађујуће је Чатурведијева упорност, упркос релативно малом новчаном износу око којег се спорио, што га је довело и до врховног суда - када је случај првобитно био одбачен.

Његова породица је покушала да га убеди да је то бесмислено и губљење времена и новца, иако се сам заступао и тако није имао трошкове правног поступка, али он је био упоран.

„Није битан новац. Овде је искључиво реч о борби за правду и борби против корупције, тако да је вредело", изјавио је индијски адвокат.

Једнако изненађујуће је и то што је Индијска железница, највећи послодавац у земљи, одлучила да настави да се бори против овог случаја.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво