Читај ми!

Како се без стреса вратити у стварност после годишњег одмора

Jедва чекамо годишњи одмор, aли статистика каже да се само једна од четири особе врати са одмора свежа, а око 80 процената пати од стања налик депресији. Како се вратити у редован ритам после одмора и распуста, говори психијатар професор др Владимир Дилигенски.

Мерења нивоа стреса пре, у току, и после одмора, показала су да се ефекти одмарања знатно смањују после три дана повратка у радну рутину, док после три недеље потпуно нестају, а ниво стреса се враћа на онај уобичајени, под којим смо током целе године.

Не могу сви стресови који се накупљају у току године за неке две или три недеље одмора да се потпуно испразне да се човек осећа добро и оран за рад, напомиње професор Дилигенски.

Међутим, мора се имати у виду да постоје такозване непроменљиве црте личности међу којима је, између осталог, и однос према раду. Тако, постоје такозвани радохолици који и ако немају шта да раде, нађу себи посла, али и они које је увек потребно терати на рад. Наравно, јако је важно и шта радимо.

„Добро би било дан, два пре повратка на посао мало резимирати шта нас очекује када се вратимо у реалност. Позовете колеге које су радиле и питате шта има ново и лакше ћете се адаптирати“, саветује професор.

Уколико ипак упаднемо у праву депресију, која подразумева лоше расположење, несаницу, лошу концентрацију, слабе ефекте рада, добро је обратити се стручњаку за помоћ, мада овакве ситуације нису нарочито честе.

Када је у питању одлазак на годишњи одмор најважније је куда идемо и с ким идемо. Такође, потребно нам је две до три недеље да се психолошки пребацимо из стања рада на стање одмора, али таман када до те транзиције дође, морамо да се вратимо на посао.

„Зато је паметније имати краће одморе у току године. Најбоље је једном месечно, највише у два месеца, имати мањи одмор од четири, пет дана и искористити га на нешто што нам прија“, каже гост Јутарњег програма.

У сваком случају, већини људи су довољна три, четири дана да се врате у редован ритам после повратка са одмора. Треба имати у виду да постоје и људи који воле свој посао и са радошћу се враћају после одмора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво