Брдо Хисар један је од главних туристичких адута Прокупља

Брдо Хисар је оаза зеленила и омиљено место Прокупчана за шетњу и рекреацију. Прокупље, управо на тој локацији има бројне културно-историјске садржаје, али и ретку природну појаву – епигенију, услед које се река, обилазећи брдо једним делом враћа ка изворишту.

Да брдо Хисар треба да буде један од главних туристичких адута Прокупља, најбоље говори то што сваки домаћин када госту показује град, прво га доведе на ово место.

За ово брдо, назив Хисар је у употреби од краја 19. века, а археолошка истраживања и дан данас откривају разне објекте који нас враћају чак у другу половину 5. века.

„У зависности од могућности финансирања даље реконструкције и конзервације откривених објеката, у договору са градом Прокупљем, ја верујем да ће се изнаћи најбољи могући начин да се откривени објекти ставе у туристичку функцију“, каже Сања Црнобрња Красић, археолог у Народном музеју Топлице.

„Од подножја ка врху наилазимо на латинску цркву, Југ Богданову или водену кулу поред реке Топлице, споменике уметницима Радету Драинцу и Божи Илићу, споменик др Алекси Савићу и на врху обновљено средњевековно утврђење“, наводи Симон Симоновић, директор ТО Прокупље.

Нови асфалтни пут од подножја до врха, у дужини од око километер и по, урађен је и осветљен лед расветом за коју је утрошено четири милиона динара.

„До сада је град Прокупље уз помоћ Министарства туризма већ уложио негде око 25 милиона динара и оно што град Прокупље планира предстојећа улагања пре свега још једно 20 милиона динара у летњу позорницу, трим стазу, теретану у природи“, објашњава Милан Аранђеловић, градоначелник Града Прокупља.

Уз унапређење инфраструктуре, бројни културно-историјски садржаји, величанствени поглед на град, реку Топлицу и природни феномен епигенију, довољни су разлози да брдо Хисар заузме значајније место у туристичкој понуди Топличког округа.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво