Читај ми!

Да ли ће и ове године једно српско село доспети на светску листу најбољих туристичких села

Тршић, Ждрело и Бела Вода представљаће нашу земљу на избору за најбоље туристичко село, које организује Светска туристичка организација Уједињених нација. Прошле године победник је била Мокра Гора, која је као најбоље село, изабрана међу више од 170 конкурената из 75 земаља света.

Тршић је вековима чувар спрске традиције и културе, а лепоте овог знаменитог места привлаче велики број туриста из свих крајева. То је један од разлога због којег се ово село, смештено у срцу Подриња, нашло по други пут у избору за најбоље туристичко село света.

„Ми сви знамо да је Тршић родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора спрског језика и писма, колевка азбуке и да његова родна кућа заједно са целим комплексом, који представља музеј на отвореном је оно што привлачи туристе. Пре свега што привлачи ђачке екскурзије, што привлачи излетнике“, наглашава Снежана Перић, директорка ТО Лозница.

Окружено Хомољским планинама, Ждрело је познато по истоименој бањи богатој термалним водама, али и планинарским стазама, јединственим у Србији. Због великих туристичких потенцијала, на породична имања враћа се све више мештана који који верују да ће им кандидатура помоћи у привлачењу гостију.

„Вероватно има и лепших, али из мог угла то што је предложено мислим да је с правом. Да ли ћемо бити први, да ли ћемо бити међу првима, ето, драго ми је да сам тако нешто чуо. Мислим да је и заслужено“, сматра Невиша Јенић, угоститељ из Ждрела.

Бела Вода, село надомак Крушевца, трећи је кандидат Србије, а у његовом атару налазе се богата лежишта природног камена која уз извориште минералне воде чине део природног резервата „Осредак“.

„То све чини један невороватан културолошки комплекс у централној Србији. Зато је Бела Вода особена, и по људима, и по делима и по гостима из целог света“, наводи др Велибор Лазаревић, хроничар Беле Воде.

Да ли ће као и прошле године још једно српско село понети титулу најбољег светског туристичког села биће познато на јесен.