Читај ми!

Пој славуја, мир, деликатеси и вина - чари српске Шампање зову у Латковац

Александровац је прошле недеље био у знаку седмих „Буциних дана“. Позоришни фестивал у Жупу је довео најбоље представе, а гостима омогућио да макар накратко осете дух и чари српске Шампање. Посебну добродошлицу за њих су припремили у етно-селу Латковац, омиљеном међу уметницима, у којем се већ годинама организују бројна културна дешавања.

Фестивалске ноћи у граду уз пој славуја смењују латковачка јутра. У етно-селу, на имању на којем су читав век стасавале генерације Kнежевића, госте дочекују мириси и укуси аутентичне Жупе.

„Овде кад дођете, као да сте негде мало отишли од свега. Kао да вас је неко узео из оног лудила, из оне гужве само пребацио у неки мир. Одавно нисам чуо пчеле, одавно нисам чуо ту тишину ноћу. То је потпуно чаробно", прича првак Драме Београдског драмског позоришта Милорад Мики Дамјановић.

„Дивно се спава , све је опуштено, чујете птичице певају што у граду не може ни да се замисли. Прија оваква једна врста опуштања у овом фантастичном амбијенту. Вода , ваздух, зеленило, то је оно што вероватно човеку из града највише прија за неки зен", додала је глумица Исидора Минић.

„Не да напуним батерије, него напуним и душу, и дух и тело и све. Имам неко своје ћебенце и свој део овог предивног, предивног дворишта где замислите - седим и ћутим. Ово је велико богатство", истакла је глумица Јелена Матијашевић.

Етно-село је место бројних културних дешавања. Било да сте учесник сликарских колонија, музичких фестивала, креативних радионица, или случајни гост, добродошлица је иста.

„Домаћински дочек, леп, удобан смештај, квалитетна врхунска храна српске кухиње, излети у природу, а да посетимо и на неке знаменитости Жупе, манастире, Козник град, Жељин... Гости учетвују у припремању хране, у справљању зимница, прављењу вина и ракија - наравно у сарадњи са винарима који су сви наши пријатељи", изјавио је, испред етно-села Латковац, Драган Кнежевић.

Дух исконске Србије који се у Латковцу брижљиво негује, магнет је за госте који ће и овога лета доћи из свих крајева света. Да се одморе, уживају и у сећању понесу најлепше слике Жупе.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво