Читај ми!

Агенција Уједињених нација за туризам уврстила Лепенски вир у 40 светских локалитета

Агенција Уједињених нација за туризам је као тему овогодишњег Светског дана туризма 2021. године одредила „Туризам за инклузивни раст“. Тим поводом посетиоци ће бесплатно моћи да виде 40 локалитета, међу којима и Лепенски вир, најстарије насеље из средњег каменог доба.

Локалитет Лепенски вир је још од 2011. године потпуно реконструисан. Урађена је заштитна конструкција и изграђен је центар за посетиоце, а интересовање за овај комплекс је константно, наглашава Владимир Нојковић, директор Туристичког простора „Лепенски вир“.

„Оно што је карактеристика у претходне две године, у односу на оно што је било пре тога, јесте што је јако повећан број домаћих индивидуалних посета. Групне посете су смањене на минимум, дечје екскурзије су смањене на минимум, нажалост и посете страних туриста“, додаје саговорник Бојане Марковић.

Страни туристи који доста путују по свету, одмах препознају специфичности Лепенског вира, најстаријег организованог људског насеља, што није могуће видети било где у Европи.

Домаћи посетиоци, иако знају за постојање Лепенског вира, нису до краја упознати са чињеницом да је то најстарије организовано насеље које се сматра почетком седелачког начина живота и да је подручје Ђердапа колевка цивилизације, да се ту одвијао процес привикавања човека на живот на отвореном простору, који је управо на Лепенском виру достигао свој зенит.

„Постоји ту још неколико врло интересантних детаља, попут тог каснијег прелаза из средњег у млађе камено доба, из мезолита у неолит, који се исто одвијао на простору Ђердапа и на Лепенском виру“, наглашава Нојковић.

Градитељи овог доба су највиши степен знања и развоја у смислу архитектуре доживели негде око 6300. године пре наше ере. На први поглед куће су трапезоидног облика, али то је у суштини шестина круга са засеченим врхом, што значи да су они морали знати геометрију како би правили исти облик, само различитих димензија, што је изузетно значајно, поред чувених скулптура које су израђивали.

Иначе, локалитет Лепенски вир је откривен приликом изградње хидроелектране Ђердап и морао је да буде премештен како би био сачуван од потапања, што посетиоци имају прилике да виде у документарном филму који се приказује у центру за посетиоце.

Седам значајних локалитета у кругу од 100 километара

„Сви наши посетиоци који углавном долазе ауто-путем, на искључењу за Пожаревац имају седам различитих атракција обележених туристичком сигнализацијом, шта све може да се види на овом простору. Почиње са Виминацијумом, затим Рамска тврђава, па Голубачка тврђава, манастир Тумане и Лепенски вир где се већ улази у Ђердап“, додаје гост Јутарњег програма.

Ђердап је национални парк, заштићено природно добро са прелепим видиковцима у чијем залеђу се налази Рајкова пећина која представља спелеолошки бисер Србије. На крају, прича се заокружује посетом Кладову и Неготину и Рајачким пимницама.

„Буквално на простору од стотинак километара имате све од праисторије, антике, средњег века, прелепу и раритетну природу и споменике“, наводи Нојковић.

Туризам за инклузивни раст

Агенција Уједињених нација за туризам је као тему овогодишњег Светског дана туризма 2021. године одредила „Туризам за инклузивни раст“. Тим поводом посетиоци ће бесплатно моћи да виде 40 локалитета, међу којима и Лепенски вир, али и Голубачки град и Рамску тврђаву и Виминацијум.

„Поред тога, тај инклузивни раст подразумева и неку врсту локалне економије где се сви укључују у процес раста, а туризам код нас и јесте такав, тако да ће посетиоци моћи да уживају и у локалним специјалитетима, да се возе чамцима што ће све имати утицаја на тај инклузивни раст“, објашњава Владимир Нојковић, директор Туристичког простора „Лепенски вир“ на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво