Тотово Село није само највеће нафтно налазиште у Србији, већ и омиљена туристичка дестинација

Тотово Село пре пандемије је посећивало и по три хиљаде туриста. Захваљујући домишљатости и предузимљивости мештана, посетиоци долазе што због цркве из 19. века, што због занимљивог Музеја скулптура на отвореном.

У Тотовом Селу се озбиљно припрема за период после пандемије. Посетиоци су најчешће из Мађарске, а одавде пут их води даље све до Ђердапа. Да би их упознали са маршрутом, туристички радници су направили едукативну макету дела Панонске низије.

„Дошли смо на идеју да направимо макету Дунава, који тече кроз Србију. Значи од Бездана па до Кладова и све што иде уз њу. Један део реке Драве, Тисе и Саве. И онда Фрушка гора, Вршачки брег, Мироч, јужни Карпати и оно што је могло да стане на овој малој парцели“, објашњава Золтан Фараго, туристички водич.

Разлог зашто овде свраћају туристи је и Музеј скулптура на отвореном, међу њима и доста са верском тематиком.

„Од бројних уметничких дела који красе простор око цркве, издвојила бих скулптуру Папе Јована Павла Другог која је тренутно једина у Србији, као и скулптуру оснивача нашег места Тот Јожефа“, напомиње Андреа Ремете из Тотовог Села.

Рожа Жолдош се прикључила акцији очувања традиције села. Основала је етно кућу, где је до сада смештено 5.000 старих предмета.

„Мештани су интензивно доносили своје старине са тавана. Неко је имао клупу, неко сто, столицу, тако да се брзо повећао број експоната. Имам случај да је колевка с краја 19. века враћена из музеја Сенте само зато што је потекла из нашег места и тако сада припада нашој кућној збирци. Добијамо и даље разне предмете, али и оруђа за обраду земље, па сада имамо проблем где то све чувати и излагати“, каже Рожа Жолдош, власница Етно куће.

Тотово Село је изграђено око цркве Светог Јожефа из 1905. године на плацевима велепоседника Јожефа Тота, које је поклонио или продао својим радницима и беземљашима.

Данас су околне њиве познате и као највеће нафтно налазиште у Војводини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво