Читај ми!

Власина - место где се за 15 минута промене четири годишња доба

Југоисток Србије обилује природним лепотама, а као предео изузетних одлика издваја се Власинска висораван крај Сурдулице. Иако је више посетилаца током пролећних и летњих месеци, и зима има својих чари на 1.200 метара надморске висине.

Природа мирује, а снег открива присуство људи или животиња. На Власини, заштићеном природном подручју, зимске активности Чуварске службе су обиласци уливних канала, где проверавају ниво воде у језеру и бележе птице које долазе. У овом периоду су дивље патке у прелету.

"На терену је активна само крупна дивљач, може да се види и понека срна, неки чопор дивљих свиња, видимо да има трагова вукова, лисице", рекао је Новица Станковић, шеф Чуварске службе ПИО Власина.

Дуге зиме уобичајене су за Власинску висораван, али је ова сезона била нешто другачија. Било је мање снега током првог дела зиме, а сада у јануару је око 30 центиметара. Власинско језеро је делимично залеђено.

Крај залеђеног вештачког језера на 1.230 метара надморске висине само појединци који воле ово доба године. А Власина је и по томе специфична.

"Ово је  место где се за 15 минута промене четири годишња доба. Да буде пролеће, лето, и да падају снег и киша", рекао је Давид Милић из Сурдулице.

Претходна година је била рекордна по броју посетилаца, кажу туристички радници, јер су многи као место за одмор бирали Власину. Ипак, у појединим хотелима није било гостију, због пандемије.

"Нисмо примали госте, највише због нас, због наших радника, јер ми смо дестинација где људи долазе из различитих места, градова, даље од Сурдулице", истакао је Милорад Радуловић, власник хотела на Власини.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво