Степенице које уз много муке воде до раја

Поглед од којег застаје дах и чуда природе удружена са човековим напорима да се са њима избори можда најбоље описују награде које уследе након савладавања најнезгоднијих степеница на свету.

Ел Пењон де Гатапе, то јест Стена Гатапе или само Стена како локално становништво зове овај туристички бисер Колумбије, некада давно био је свето место.

Монолитна стена на изузетно стрмој страни има 740 степеника који воде до њеног врха. Поглед је спектакуларан, али се „плаћа“ не баш лаганим успоном.

Хаф Доум, гранитна стена висока 1.500 метара, налази се у Националном парку Јосемити у САД. 

Није познато колико степеника има до врха степеништа дугог 120 метара, али је успон веома тежак. 

Уколико не кренете директним путем, то јест степеницама, неопходно је прећи 26 километара, што траје око 12 сати. Награда за труд је велика јер под ногама имате величанствен парк. 

Кинески зид је највећа грађевина на свету. Протеже се од степа средње Азије до Жутог мора.

Висине је измешђу 10 и 16 метара, а широк осам. Најдужи је зид на свету и највећи одбрамбени објекат. 

Дуж 42 километра Зида изводи се чувени Маратон на Великом кинеском зиду. Само та траса има 5.164 степеника.

Уколико имате довољно слободног времена утврдите колико има степеника у остатку Зида.

Водопад познат као Ђавољи котао (Pailon del Diablo) у Еквадору можда нема степенице које су најдуже на свету, али су без сумње најдраматичније.

Степенице дуге 80 метара воде вас близу водопада и будући да их константно квасе ситне капи воде, вероватноћа да се оклизнете је изузетно велика.

Обожаваоци серије Игра престола препознаће острво Гастелугаче. Међутим, уместо замка Таргаријанових који смо видели у седмој сезони, у стварности се на њему налази испосница Светог Јована до које води 237 степеника.

Легенда каже да када се попнете на врх треба да позвоните три пута и зажелите жељу. Мало је вероватно да ће се створити било које превозно средство тако да се такве жеље не препоручују.

Да би се дошло до светог града Инка, Мачу Пикчу који се налази на највишем делу источних Анда, треба се попети уз 3.000 степеника.

Древни град је смештен на надморској висини од 2.400 метара па ће се, нарочито оним мање физички спремним, од напора, погледа и разређеног ваздуха завртети у глави. 

Камена тврђава из петог века смештена је на врху Сигирије (Лавља стена), око 180 метара високе монолитне стене која лежи усред џунгле на Шри Ланки.

Лавље степениште има 1.200 степеника и успон није толико тежак као што то делује на први поглед. Ипак, степенице су изузетно стрме па се саветује опрез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво