Краљевска Куршумлијска Бања у којој су уживали и стари Римљани, враћа стари сјај

Куршумлијски крај крије многобројне тајне природе, а једна од њих је феномен да се у скоро једнакокраком троуглу, налазе три бање – Пролом, Луковска и Куршумлијска. И овога лета Пролом и Луковска су препуне гостију, док се Куршумлијска, након приватизације, преуређује и спрема за нове госте, које би требало да дочека наредне сезоне.

У Куршумлијској бањи ужурбано се ради од јануара, када је бања званично и припала компанији „Планинка“, у чијем су власништву Пролом и Луковска бања.

Радило се најпре на рашчишћавању терена, а затим је уследила адаптација и обнова хотела „Жубор“, који је некада био један од најлуксузнијих у Југославији.

„Радимо тренутно на покривању и челичној конструкцији, покривању медицинског блока. Раде овде и водоинсталатери, електричари, гипсари. Ради се пуном паром“, каже Милош Чоловић, извођач радова.

На хотелу „Жубор“ дограђују се терасе и још два спрата. Медицински блок, који се простире на 5.000 квадрата, биће најсавременије опремљен, а санира се и олимпијски базен.

„Повећавамо капацитете. Објекат је имао 240 кревета, сада ће имати 300. Додајемо велнес садржаје, луксузне апартмане. Планирамо уређене водене површине. Гост када дође овде да му се употпуни дан“, наглашава архитекта Милош Вељовић.

Куршумлијску Бању називају још и краљевском јер је указом краља Александра, 1929. године то и постала. Овде је боравио и краљ Петар, а омиљено место му је био ресторан „Преполац“, који је задржао аутентичност, као и много тога из давних времена.

„Оно што ми чинимо, чинимо да сачувамо и ресторан 'Преполац' који се сматра једним од бољих ресторана тога времена. Краљевско купатило, просторије 'Виле Милица', која је из тог времена, тако да остаје дух старе Куршумлијске Бање на простору на ком је била, а ми се боримо да осавременимо хотел 'Жубор'“, наводи Радован Раичевић, генерални директор АД „Планинка“ из Куршумлије.

Куршумлијска Бања богата је термоминералним изворима, а у њеним чарима уживали су и стари Римљани. Ова, некада веома популарна бања, која је годинама пропадала, након комплетне обнове, прве госте би требало да прими маја наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво