Обреновачки Забран, идеално излетиште надомак Београда

На 20 километара од Београда, 40 хектара прелепе природе коју је држава пре седам година ставила под заштиту. Забран је омиљено излетиште многих Обреновчана и Београђана.

Какви год да су вам туристички афинитети, овде ћете наћи нешто за себе.

Уређена обала Саве, са шљунковитом плажом и лежаљкама, трим стаза за шетаче и бициклисте, вештачка стена за пењање, а сада је ту и Авантура парк за најмлађе посетиоце.

Они овде уз помоћ инструктора, савладавају различите препреке и граде самопоуздање које ће им за живот бити пресудно важно.

Малишани кажу да им је забавно, помало и тешко.

„Наш циљ је био да ми пружимо овим садржајима прилику да људи буду мотивисани да дођу. С обзиром на то да нам је 20. година таква да смо окренути сами себи што се тиче туризма, тако да људи мало више трагају где могу да оду. Што се тиче тог викенд одмора, петак-недеља, мислим да је ово идеално место за све Београђане“, каже Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац.

Место окупљања свих излетника у Забрану је етно-село са рестораном, мини зоо-вртом и различитим занимацијама за децу.

„Било би лепо да је и мимо ове короне посећеност увек била овакава јер у овој нашој прелепој Србији и те како има шта да се види. Ми смо симбол туризма, пољопривреде и природних лепота и даље“, истакла је Маја Цицовић из Етно-села Забранска бајка.

Еколошке радионице за лепшу и здравију природу 

Просто је невероватно колико не ценимо оно што имамо и колико смо немарни према природи.

У недељу увече, када излетници оду кућама, комуналци не знају где ће пре – лименке, кесе, пластичне флаше, остаци хране, свуда наоколо.

Зато се овде за децу организују еколошке радионице.

„Покушавамо да од деце која сада почињу да стасавају направимо неког ко је свестан да је животна средина нешто што је пре свега, па све остало. Нажалост, мислим да на ове генерације које су већ поодмакле не можемо утицати на њихову свест на тај начин“, објашњава Светозар Андрић, директор ЈП за заштиту животне средине.

Обреновчани су поносни и на своју бању, са лечилишном традицијом дугом читав век.

Лековита вода нарочито прија онима које мучи реума, болести жучи и јетре, а добра је и за хроничне екцеме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво